Indira 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareMembriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Economia

In jos 
AutorMesaj
roxiroxgirl
Senior
Senior
avatar

Mesaje : 2424

MesajSubiect: Economia   4/12/2010, 09:13

India este o tara in curs de dezvoltare, din categoria celor cu venituri mici (sub 825 $ / loc), cu o economie mixta, in care intreprinderile de stat reprezinta inca un procent semnificativ din totalul PIB-ului. Strategia pana in anul 2020 prevede ca obiectiv central realizarea unei cresteri economice sustinute, de circa 8-9% pe an, timp de 10-15 ani, in vederea ridicarii in categoria tarilor cu venituri medii scazute (intre 826 – 3. 255 $ / loc.), reducerii somajului si a procentului populatiei care traieste sub limita saraciei (stabilita ca fiind de 2.200 kcal./zi/loc - 26 % conform estimarilor indiene, in timp ce Raportul pe 2006 al Bancii Mondiale mentioneaza ca 35,3 % traieste cu sub 1 $ / zi, cca. 700 milioane locuitori straiesc cu sub 2 $ / zi), in conditiile in care ritmul cresterii populatiei este de 1,8 % / an.

Economia Indiei este intr-un proces de deschidere treptata si controlata, in vederea consolidarii economiei de piata si integrarii acesteia in economia globala. Deschiderea este conceputa ca un proces gradual, menit sa asigure protectia propriei economii, pe masura cresterii interdependentelor legate de globalizare.

Adepta a globalizarii, India considera ca, in ultimul deceniu, de cresterea comertului mondial au beneficiat indeosebi tarile dezvoltate si, cu mult mai putin, tarile in curs de dezvoltare. De aceea, in cadrul OMC, se pronunta pentru aplicarea completa a angajamentelor preluate de tarile dezvoltate in cadrul Rundei Doha privind accesul la piata al marfurilor din tarile in curs de dezvoltare si, numai dupa aceea, sa se treaca la largirea agendei negocierilor OMC. India este impotriva includerii standardelor de munca si de protectie a mediului in agenda OMC, considerand ca acestea nu sunt teme comerciale, ci subiecte de reflectie pentru alte foruri internationale.

In actualul deceniu, guvernele care sa-u succedat la putere au accelerarat procesul de reforme, stagnat in anii anteriori din cauza instabilitatii politice. Aceste reforme economice, din “generatia a doua”, au vizat toate sferele economice. Ele se refera la regimul investitiilor straine (accesul capitalului strain si liberalizarea unor sectoare, simplificarea procedurilor), controlul deficitului fiscal prin reforme in acest domeniu (largirea bazei de impozitare, introducerea impozitului serviciilor, introducerea TVA), liberalizarea comertului exterior, legi in domeniul financiar-bancar, modificarea legii companiilor, revizuirea subsidiilor si directionarea lor catre saraci, reforme in sistemul juridic, rezolvarea problemelor infrastructurii slab dezvoltate, asigurarea serviciilor sanitare si de educatie etc.

Privatizarea intreprinderilor de stat, realizata in ritm sustinut pana in anul 2003, a stagnat practic dupa venirea la putere a actualei coalitii UPA (mai 2004) datorita opozitiei partidelor de stanga.

Alte aspecte ale reformei in economia indiana se refera la liberalizarea comertului, prin desfiintarea licentelor si contingentelor pentru toate pozitiile tarifare, incepand cu 1 aprilie 2001, si reducerea taxelor vamale pentru unele produse, dar cu majorarea taxelor vamale si initierea de investigatii antidumping pentru altele (cazuri in care producatorii indieni se considera prejudiciati de importurile ieftine). India are un nivel ridicat al protectiei vamale: tariful vamal prevede o medie de 30%, la care se adauga diverse taxe suplimentare. Din aprilie 2005 s-a introdus TVA in majoritatea statelor uniunii indiene.
Sus In jos
 
Economia
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Indira :: India :: Generalitati despre India-
Mergi direct la: