Indira 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareMembriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Zeii Hindusi

In jos 
Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
AutorMesaj
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:43

Zeul Shiva

Consoartă: Shakti, Parvati, Kali

Mijloc de deplasare: Nandi (taur)

Armă : Trident (Trishul)

Shiva este un zeu important hindus, distrugătorul şi cel care transformă din cadrul trinităţii. Shiva este perceput ca fiinţa supremă. Este considerat a fi întruchiparea uneia dintre cele cinci forme principale ale lui Dumnezeu.

Simboluri:

Al treilea ochi: Shiva este adesea reprezentat cu un al treilea ochi, cu care a ars dorinţa (Kāma) până la cenuşă.

Semi-luna: Shiva poartă pe cap semi-luna. Originea acestei asocieri îşi are rădăcinile în identificarea lunii cu Soma.

Cenuşa: Shiva îşi acoperea trupul cu cenuşă (bhasma). Unele forme ale lui Shiva sunt asociate cu vechi tradiţii indiene legate de ascetismul în zona în care erau incinerate trupurile.

Părul creţ: stilul distinctiv de aranjare a părului lui Shiva este notat prin epitetele Jaṭin, “cel cu părul creţ” şi Kapardin, “având păr creţ”. O kaparda este un tip de scoică, iar aici se referă la o împletitură a părului în formă de scoică sau în sens larg, păr dezordonat sau creţ.

Gâtul albastru: epitetul Nīlakaṇtha se referă la povestea în care Shiva a băut otrava adunată în oceanul lumii.

Ganga cea sacră: fluviul Gange curge din părul lui Shiva. Se spune că râul Gange şi-ar fi stabilit sălaşul în părul său.

Pielea de tigru: este adesea reprezentat şezând pe o piele de tigru, o onoare rezervată doar celor mai împliniţi asceţi hinduşi, cei numiţi Brahmarishi.

Şerpii: Shiva este deseori imaginat înconjurat de şerpi.

Tridentul: arma lui Shiva este tridentul.

Toba: o mică tobă în forma unei clepsidre este cunoscută sub numele de damaru. Aceasta este una dintre simbolurile lui Shiva în faimoasa ipostază ca Nataraja (regele dansului). O mudra (poziţie a mâinii) specifică, numită ḍamaru-hasta, este folosită pentru a ţine toba.

Nandī: este numele taurului care serveşte drept mijloc de deplasare. Asocierea sa cu animalele se reflectă în numele Pashupati, tradus ca “stăpânul animalelor”.

Gaṇa: Gaṇas sunt servitorii lui Shiva şi trăiesc pe muntele Kailash. Deseori se face referire la ei fiind gazde fantomatice, din cauza naturii lor. În general pozitive, sunt adeseori invocate pentru a interveni ca intermediari între zeu şi credincios. Ganesha a fost ales ca şi conducător de către Shiva, de aici titulatura lui Ganesha de gaṇa-pati, “stăpânul gazdelor fantomatice – gaṇa”.

Muntele Kailāsh: acest munte din Himalaya este locuinţa zeului. În mitologia hindusă, muntele este asemănat cu o Linga, reprezentând centrul universului.

Varanasi: Varanasi (Benares) este considerat oraşul iubit de zeu şi este unul dintre cele mai sacre locuri de pelerinaj din India.

Maha Shivaratri

Maha Shivratri este un festival închinat lui Shiva, care se sărbătoreşte în fiecare an în a 13-a noapte sau a 14-a zi de lună nouă în luna lui Phalguna din calendarul hindus (aproximativ martie). Mahashivaratri marchează noaptea în care zeul a dansat “Tandava” şi se crede de asemenea că atunci s-a căsătorit cu Parvati. În această zi, credincioşii postesc şi oferă fructe, flori şi frunze de bael ca ofrandă la picioarele statuii ce simbolizează Shiva Linga.


Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:44

Zeita Shakti

Consort: Shiva

Mijloc de deplasare: Leu sau Tigru (ca Durga)

Shakti este energia cosmică primordială şi reprezintă forţele dinamice care pun în mişcare întregul univers. Shakti este personificarea puterii creatoare divine feminine. Shakti nu este răspunzătoare doar pentru creaţie, ci este şi agentul tuturor schimbărilor. Shakti reprezintă no doar existenţa cosmică, ci şi eliberarea, cea mai importantă formă a ei fiind Kundalini Shakti, o forţă psiho-spirituală misterioasă. Shakti există în starea de svātantrya, dependenţă de nimeni, fiind interdependentă cu întreg universul. Shakti poate de asemenea să ia forma energiei active feminine Prakriti al lui Purusha (care poate fi Vishnu sau Shiva). Echivalentul feminin al lui Vishnu este Lakshmi, iar Parvati este echivalentul lui Shiva.

Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:45

Zeita Parvati

Consort: Shiva

Mijloc de deplasare: Leu sau Tigru (ca Durga)

Arme: Trident, Scoică, Chakram (roată), Arbaletă, Lotus.

Parvati este o zeiţă hindusă. Ea este privită ca fiind reprezentarea zeiţei Shakti. Parvati este considerată de unele şcoli de Hinduism mama divină supremă. Parvati este nominal cea de-a doua soţie a lui Shiva, zeul distrugerii şi recreării. Parvati este mama zeilor Ganesha şi Skanda (Kartikeya). Ea este considerată şi fiica munţilor Himalaya. Atunci când apare lângă Shiva, ea apare cu două braţe, însă atunci când apare singură are patru braţe, călare pe un tigru sau leu. Considerată în general o zeiţă benignă, ea are şi aspecte înfricoşătoare precum Durga şi Kali.

Reprezentare

Când în compania lui Shiva, ea are un lotus albastru înflorit, este în poziţia abhaya mudra (gest al mâinii ce semnifică neînfricarea) şi îl are pe unul dintre copii pe genunchi. Zeiţa este de obicei reprezentată cu pielea deschisă la culoare şi fiind foarte frumoasă. Culoarea veşmintelor ei este de albul laptelui, culoarea iluminării şi cunoaşterii. Din moment ce albul este combinaţia tuturor culorilor, ea este înzestrată cu toate calităţile sau Gunas (Trigunatmika). Deoarece albul este de asemenea lipsa oricărei culori, acest lucru indică faptul că este lipsită de Gunas (Nirguna). Are trei ochi. Este deseori reprezentată având jatamukuta sau o coroană de păr creţ, precum Shiva. Are de asemenea o semi-lună prinsă în păr, ca Shiva. Poate purta un rozariu, o oglindă, un clopoţel şi ramuri de lămâi în fiecare din cele 4 mâini.

Mudrele ei sunt:

Kataka — fascinaţie şi încântare.

Hirana — antilopa, puterile naturii şi evazivul.

Tarjani — gest de ameninţare.

Chandrakal — luna, simbolul inteligenţei.

Kataka trebuie să fie executată de una dintre mâinile frontale deoarece se referă la atragerea credinciosului cât mai aproape de zeu. Tarjani trebuie executată cu mâna stângă ce simbolizează nesupunere şi e făcută de regulă cu mâna din spate. Dacă Parvati apare cu două mâini, atunci se poate renunţa la Tarjani şi Chandrakal, însă Hirana şi Kataka sunt semne distinctive.

Mijloc de deplasare:
Vehiculul lui Parvati este considerat a fi leul, în forma ei ca Durga. Cel mai probabil era o leoaică, din moment ce cultul zeiţei este aproape exclusiv feminin. În anumite aspecte, vehiculul ei este cel al lui Shiva, Nandi, taurul sacru.

Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:45

Zeita Durga

Consort: Shiva

Mijloc de deplasare: Dawon (tigru sau leu)

Arme: Trishula (trident), Chakram, Iatagan, Şarpe, Scoică, Buzdugan, Arc, Sabie, Fulger, Lotus

Durga sau Maa Durga (Mama Durga) este o formă a Devi, zeiţa supremă cea radiantă, înfăţişată ca având zece braţe, călare pe un leu sau tigru, ţinând arme şi o floare de lotus, păstrând un zâmbet meditative şi practicând mudre (gesture simbolice). Întruchiparea forţei creatoare feminine (Shakti), Durga există într-o stare de svātantrya (independenţă faţă de univers şi orice/oricine altcineva, autonomie) şi o compasiune aprigă. Kali este considerată de către hinduşi un aspect al zeiţei Durga. Durga este de asemenea mama lui Ganesha şi Kartikeya. Este aşadar văzută ca fiind forma de temut a soţiei lui Shiva, Parvati. Durga manifestă curaj şi răbdare şi nu-şi pierde niciodată simţul umorului, nici chiar în timpul luptelor de proporţii epice.

Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:45

Zeita Kali

Consort: Shiva

Mijloc de deplasare: Şacal

Armă: Sabie

Kali, cunoscută şi sub numele de Kalika, este zeiţa hindusă asociată cu energia eternă. Numele Kali vine din Kāla care înseamnă negru, timp, moarte, zeul morţii, Shiva. Din moment ce Shiva este denumit Kāla – timpul etern, Kālī, consoarta sa, are de asemenea semnificaţia de “Timp” sau “Moarte”. În consecinţă, Kali este considerată zeiţa timpului şi schimbării. Deşi uneori prezentată ca întunecată şi violentă, încarnările sale anterioare ca o figură a anihilării încă mai au influenţă. Kali este reprezentată ca şi consoarta Lordului Shiva, pe al cărui trup se vede aşezată. Ea este asociată cu multe dintre celelalte zeiţe hinduse precum Durga şi Parvati.

Iconografie

Kali este portretizată în principal sub două forme: forma populară cu 4 braţe şi forma Mahakali cu zece braţe. În ambele ipostaze, ea este descrisă ca fiind neagră la culoare însă este mai ales înfăţişată în culoarea albastră în arta populară indiană. Ochii îi sunt descrişi ca fiind roşii de intoxicaţie, furioşi, iar părul vâlvoi, mici dinţi veninoşi ieşindu-i din gură şi limba atârnând. Este adesea arătată goală sau purtând doar o fustă din braţe umane şi o ghirlandă de capete umane. Este acompaniată de şerpi şi un şacal stând pe un Shiva care pare mort, de obicei cu piciorul drept în faţă, simbolizând calea spre dreapta, în opoziţie cu mai infamă şi trangresivă cale stângă/ drum spre stânga. În ipostaza Mahakali cu zece braţe ea străluceşte ca o piatră albastră. Ea are 10 feţe, 10 picioare şi 3 ochi. Este împodobită cu ornamente pe toate membrele. Nu există nici o asociere cu Shiva.

Forma Mahakali
Kali este înfăţişată în forma Mahakali ca având zece capete, zece braţe şi zece picioare. Fiecare din cele zece mâini purtând un obiect care poate fi diferit, dar fiecare dintre acestea reprezintă puterea unuia dintre Devas sau zeităţi hinduse şi sunt adesea armele sau obiectele ritualice ale unuia dintre aceştia. Implicaţia este aceea că Mahakali subsumează puterile acelor zeităţi, fapt ce este în consonanţă cu interpretarea conform căreia Mahakali este acelaşi cu Brahman. Dacă nu este înfăţişată cu zece capete, ea apare cu un singur cap şi 10 braţe, semnificând acelaşi concept: puterile diferitelor zeităţi se manifestă doar prin harul ei.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:46

Zeita Durga

Conform mitologiei indiene, Durga este sotia lui Siva, fiind personificarea fortei de actiune a acestuia, componenta feminina a zeului. Ea mai este supranumita si „ucigasa de bivoli”. Mai este numita marea Maya, impetuoasa, cea care tine in frau un taur, poarta o sulita si practica abstinenta.

Conform diverselor traditii, ea este numita Devi (Zeita), Mahadevi (Marea zeita), Kali (Cea Neagra), Uma (Linistea) sau Parvati (Sotia casta).

Durga este mama zeilor, forta dorintei, a actiunii, a cunoasterii. Ea daruieste yoga, ea este cea care ofera binecuvantarile, ea este viitorul, destinul si puterea mortii la finele lumii. Durga este o zeita redutabila, forta a pierzaniei si totodata a salvarii, luptatoare careia ii lac bataliile si sangele varsat.

Este totodata creatoarea si dis
trugatoarea lumii. Protectoare a triburilor, ea se hraneste cu carne cruda. Curtea sa este formata din yogini- spirite malefice care deoache, din vampiri si din spiritele celor care au avut o moarte violenta.

Prin prisma faptului ca este sotia marelui zeu Siva, aceasta isi capata statutul de zeita, dar si toate puterile sale magice. De aceea mai este numita si Pavati. Conform mitologiei indiene, Siva este focul creator, stapanul tenebrelor. Siva este si Yogesvara, printul ascetilor. Este reprezentat in postura meditative, acoperit de cenusa, cu parul impletit, rasucit in jurul capului. Alteori, Siva este descris ca un un ins hirsute, murdar si ratacitor.

In ciuda tuturor acestora, Pavati, numita si Sati sau Umase indragosteste in mod iremediabil de el. Cei doi isi unesc pentru totdeauna destinele. Zeul nu-i daruieste decat un copil prin mijloace naturale, pe Kumara. Ganesa- conducatorul ostirilor celeste si Skanda- a carui menire este distrugerea demonului Taraka, vin pe lume prin metode artificiale.

Ca si sot al lui Pavati, Siva este caracterizat ca un aventurier, inseland-o in repretate randuri pe nevasta sa, dar si ca un zeu lipsit de maniere si plin de capricii pe care sotia sa iubitoare este obligata sa i le suporte. Paradoxal, desi nu este interesat de uniunea sexuala, are multe amante.

Cand Mahisa, liderul demonilor, pune stapanire pe lume, toate energiile marilor zei se acumuleaza in Durga. Zeita ia tridentul lui Siva, discul lui Visnu si fulgerul lui Indra, incepand o lupta ce dureaza 9 nopti. Durga ucide bivolul sub chipul caruia se disimulase Mahisa.

Triburile Kolis si Carabas ii ofera sange si bauturi imbatatoare. Altii sacrifica in onoarea ei capre sau infaptuiesc sinuciderea ritualica.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:47

Zeul Veruna

Veruna este unul dintre cei mai importanti zei ai Indiei. Reprezinta cerul si paradisul. Domneste asupra lumii, a zeilor si a oamenilor ca un suveran si magician. Este in acelasi timp si zeul noptii si al oceanelor, pescarii se tem de furia zeului Veruna care cauzeaza involburarea apelor.

El cuprinde ocupatiile tuturor, citeste cele mai secrete ganduri si supravegheaza toate activitatile. Toata aceasta suveranitate asupra lumii, Varuna o imparte impreuna cu Mithra care reprezint garantul intelegerilor, ei fiind cuplul de conducatori. Cei doi stapani sunt total diferiti unul de altul, dar in acelasi timp sunt complementari, reusind sa asigure o foarte buna stapanire asupra lumii. Mithra reprezinta bunavointa, aspectul favorabil al oamenilor. Aflat la polul opus, Varuna simbolizeaza rigiditatea, forta care se impune. Este coleric, violent si rau, provoaca cutremure de pamant si trimite boli. El produce raul si il trimite in lume.
Dar daca produce raul, il poate si anihila, avand si o parte buna. Varuna poseda toate remediile si toate binefracerile, daruind pacea si prosperitatea, acordand iertarea si sanatatea.
Inca din secolul al XVIII-lea s-au pastrat multe picturi si statui care il simbolizeaza pe acest zeu. Una dintre acestea marturii o reprezinta guasa pe hartie a scolii indiene care il prezinta pe Varuna plin de felurite podoabe, tinand in mana o coarda, el fiind stapanul nodurilor, cel care leaga si desleaga. Este aflat calare si o testoasa mare, acesta fiind animalul sau preferat, animal care implica stabilitate si baze solide. Culoarea pielii sale este una foarte inchisa.
Negrul este culoarea sa, din acest motiv oferindu-i-se boabe de orz negru sau animale negre ca si ofrande. Domeniul sau il reprezinta noaptea si stelele. Rolul sau de stapan al cerului este acela de a vedea absolut tot ceea ce se petrece, de a observa faptele bune, dar mai ales faradelegile pe care le pedepseste in cel mai aspru mod cu putinta. Poate fi observator a tot ce se intampla datorita faptului ca ochii sai sunt stelele.
Insa asa cum stie sa pedepseasca orice incalcare a ordinii ritualice sau morale, tot asa stie sa fie si un zeu foarte bun. Este inzestrat cu multe puteri miraculoase, magice, cu ajutorul carora vindeca toate suferintele trupului si sufletului supusilor sai.
Varuna este cel care a conferit limitele Cerului si Pamantului, cel care a asezat aerul deasupra copacilor, a cizelat piscurile muntilor, a dat laptele vacilor, inteligenta inimilor, focul in ape, Soarele in Cer si cel care a pus Soma pe munte. El trimite ploaia si face ca apele sa se scurga in rauri. Fecunditatea si fertilitatea sunt responsabilitatile sale
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:47

Veruna este unul dintre cei mai importanti zei ai Indiei. Reprezinta cerul si paradisul. Domneste asupra lumii, a zeilor si a oamenilor ca un suveran si magician. Este in acelasi timp si zeul noptii si al oceanelor, pescarii se tem de furia zeului Veruna care cauzeaza involburarea apelor.
El cuprinde ocupatiile tuturor, citeste cele mai secrete ganduri si supravegheaza toate activitatile. Toata aceasta suveranitate asupra lumii, Varuna o imparte impreuna cu Mithra care reprezint garantul intelegerilor, ei fiind cuplul de conducatori. Cei doi stapani sunt total diferiti unul de altul, dar in acelasi timp sunt complementari, reusind sa asigure o foarte buna stapanire asupra lumii. Mithra reprezinta bunavointa, aspectul favorabil al oamenilor. Aflat la polul opus, Varuna simbolizeaza rigiditatea, forta care se impune. Este coleric, violent si rau, provoaca cutremure de pamant si trimite boli. El produce raul si il trimite in lume.
Dar daca produce raul, il poate si anihila, avand si o parte buna. Varuna poseda toate remediile si toate binefracerile, daruind pacea si prosperitatea, acordand iertarea si sanatatea.
Inca din secolul al XVIII-lea s-au pastrat multe picturi si statui care il simbolizeaza pe acest zeu. Una dintre acestea marturii o reprezinta guasa pe hartie a scolii indiene care il prezinta pe Varuna plin de felurite podoabe, tinand in mana o coarda, el fiind stapanul nodurilor, cel care leaga si desleaga. Este aflat calare si o testoasa mare, acesta fiind animalul sau preferat, animal care implica stabilitate si baze solide. Culoarea pielii sale este una foarte inchisa.
Negrul este culoarea sa, din acest motiv oferindu-i-se boabe de orz negru sau animale negre ca si ofrande. Domeniul sau il reprezinta noaptea si stelele. Rolul sau de stapan al cerului este acela de a vedea absolut tot ceea ce se petrece, de a observa faptele bune, dar mai ales faradelegile pe care le pedepseste in cel mai aspru mod cu putinta. Poate fi observator a tot ce se intampla datorita faptului ca ochii sai sunt stelele.
Insa asa cum stie sa pedepseasca orice incalcare a ordinii ritualice sau morale, tot asa stie sa fie si un zeu foarte bun. Este inzestrat cu multe puteri miraculoase, magice, cu ajutorul carora vindeca toate suferintele trupului si sufletului supusilor sai.
Varuna este cel care a conferit limitele Cerului si Pamantului, cel care a asezat aerul deasupra copacilor, a cizelat piscurile muntilor, a dat laptele vacilor, inteligenta inimilor, focul in ape, Soarele in Cer si cel care a pus Soma pe munte. El trimite ploaia si face ca apele sa se scurga in rauri. Fecunditatea si fertilitatea sunt responsabilitatile sale.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:48

Ramayana


Ramayana este, probabil, cel mai cunoscut poem epic in India. El nareaza povestea lui Rama (o reincarnare a lui Vishnu), print si mai tarziu rege al orasului Ayodhya, in Nordul Indiei. Mesajul Ramayanei este simplu; omenirea ar trebuie sa duca o viata virtuoasa care sa nu incalce nici o lege a naturii. Ramayana este o cale prin care se aplica Dharma (credinta) in viata, un mod de-a trai.
Zeul Rama este considerat ca fiin un aparator al credintei si al virtutii si este singura fiinta umana care poseda cele 16 mari virtuti din "Mahapurusha" (este un om luminat).

Se spune ca Dumnezeu si Mama Divina au coborat pe Pamant sub forme umane si si-au insusit suferintele cele mai adanci ale oamenilor. Au vrut sa salveze credinta si sa arate oamenilor nevoia de a se "sprijini" pe Dharma pentru a putea face fata tuturor calamnitatilor. Toti oamenii sunt copiii lui Dumnezeu si al Mamei Divine, reincarnati in Rama si Sita, iar menirea lor este de-a ne salva de la Pacat.

Povestea incepe cu nasterea lui Rama si-a celor trei frati, Lakshmana, Bharata, and Shatrughna, la curtea regelui Dasharatha in Ayodhya (orasul Uttar Pradesh de astazi, in Nordul Indiei).
In timpul nasterii lui Rama, mii si mii de credinciosi erau persecutati si chair omorati de catre tiranul Ravana, ce stapanea tinutul Lanka, din Sudul Indiei (Sri Lanka de astazi). In plus, omenirea traia in haos, virtutile erau "uitate" sau neglijate, iar lipsa de educatie si cultura era predominanta. Deci Domnul hotara sa se reincarneze in Rama, sa sfarseasca cu persecutiile credinciosilor si sa arate oamenilor calea spre o viata virtuoasa. Rama crescu si deveni un print mult iubit de popor. Farmecul sau, finetea, modestia si abilitatea de-a invata il facura drag tuturor. Rama ceru mana printesei Sita, fica regelui Janaka, unul dintre cei mai respectati regi ai acelui timp. Dupa casatoria lui Rama cu Sita, viata lor cunoscu o schimbare neasteptata. Regele Dasharatha cazu bolnav si fiind batran, decide sa lase puterea in mana lui Rama si sa-l proclame rege al orasului Ayodhya. Soarta? Mama sa vitrega,o minte diavoleasca incrimineaza pe Rama de fapte neinfaptuite si acesta fu alungat si trimis in pribegie pentru 14 ani. Rama parasi orasul natal, impreuna cu Sita si unul dintre fratii lui si pleca spre Sud. Regele Dasharatha, fara sperante ca sa-si mai revada fiul mult iubit, muri de durere.

Vechii hindusi mai spun si astazi, ca plecarea lui Rama catre Sud a fost doar uneltirea Domnului. Era prilejul ca Rama sa plece si sa-si indeplineasca menirea.

Rama, fratele sau Lakshmana Sita au petrecut 10 ani in Sudul Indiei, ducand o viata asceta si propovaduind iubirea si credinta fata de Dumnezeu. In acest timp, regele din Lanka, Ravana, deveni din ce in ce mai aprig si hotari sa ridice armata impotriva lui Rama. Batalia fu castigata de Rama, dar regele cel rau, vrajit de frumusetea Sitei si suparat pentru infrangerea suferita, jura sa se razbune. Si astfel, in absenta lui Rama, ii fura sotia, pe frumoasa si credincioasa Sita. Sita fu inchisa intr-o temnita si regele Ravana gandi sa-i intinda o cursa lui Rama. Zile trecura si Sita refuza sa manance sau sa bea apa si doar prin meditatie se ruga de sotul ei sa vina sa o salveze. Raul rege Ravana nu stia ca, Sita este una si aceeasi cu Mama Divina.

In zilele noastre, femeile hinduse venereaza pe Sita si o considera simbol de casatorie si credinta.

Auzind de rapirea sotiei lui, Rama, impreuna cu fratele sau plecara sa o caute. In drumul lor au intalnit un trib, iar 100 de razboinici din acest trib au hotarat sa-l insoteasca in razboiul pe care-l pregatea impotriva lui Ravana.
Mica armata a lui Rama fu decimata de armata din Lanka, dar dragostea fata de Sita si credinta in Domnul, i-au dat putere lui Rama sa invinga singur marea armata, sa ucida pe regele Ravana si sa-si elibereze sotia.
Astfel, preacredinciosii din Sudul Indiei fura eliberati de tiranicul Ravana , iar Rama si Sita au fost pusi la mare cinste. Dupa cei 14 ani de exil, Rama se intoarce in tinutul natal, Ayodhya si este incoronat rege. Ani si ani, Rama a condus cu intelepciune si dreptate tinutul din Nord si se spune ca acei ani au fost cei mai prosperi din istoria Indiei. Peste tot domnea pacea, crime nu se mai infaptuiau, oamenii traiau in credinta si dupa principii morale raspandite de Rama si Sita.

"Cheia" Ramayanei este Hanuman, seful tribului intalnit de Rama in padure si cel care l-a ajutat cu 100 de ostasi. De fapt Hanuman este Dumnezeu, care coboara pe pamant in ajutorul lui Rama si al Sitei. De fapt vointa si puterea insuflata de Hanuman au invins pe Ravana, eliberand credinciosii din Sud.

Astazi, Hanuman este pomenit si sarbatorit in temple, de catre toti credinciosii adepti ai credintei Ram.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:49

Zeul Krishna

Consoartă: Radha, Rukmini

Armă: Discul (Sudarshana Chakra)

Este o zeitate venerată în multe tradiţii hinduse dintr-o varietate de perspective şi este al 8-lea avatar al lui Vishnu. Krishna este adesea prezentat ca un copil sau tânăr băiat cu un flaut, apoi ca un tânăr prinţ care oferă sfaturi şi îndrumări. Poveştile îl prezintă din diverse perspective: un copil divin, un poznaş, un iubit model, un erou divin şi Fiinţa Supremă. Krishna este uşor de recunoscut. Deşi pielea îi este neagră sau închisă la culoare în unele reprezentări, mai ales în murtis, în alte imagini cum ar fi picturile moderne, Krishna este de obicei prezentat cu piele albastră. Este adesea prezentat ca purtând un dhoti din mătase galbenă şi o coroană din pene de păun. Apare de obicei ca un copil mic sau un tânăr într-o poză relaxată, cântând la flaut. În această formă, el stă de obicei cu un picior îndoit în faţa celuilalt şi cu flautul la gură, acompaniat de vaci, simbol al poziţiei sale de divin păstor, Govinda sau cu gopis (lăptăresele).

Scena de pe câmpul de luptă Kurukshetra, mai ales unde se adresează lui Arjuna în Bhagavad Gita, este un alt subiect comun pentru reprezetare. În aceste reliefări, el apare ca bărbat cu caracteristici tipic divine cum ar fi cu multe braţe şi capete, semnificând putere şi cu atributele lui Vishnu, precum chakra sau în forma sa cu două braţe de conducător al unui car de luptă. Adesea, Krishna este prezentat ca şi consort al Radhei. Krishna mai este prezetat şi venerat ca şi copil mic (Bala Krishna), mergând de-a buşilea sau dansând, adesea ţinând unt în mână.

Janmashtami

Janmashtami se poate observa la Ashtami tithi, a 8-a zi a jumătăţii întunecate sau Krishna Paksha a lunii lui Shraavana în calendarul hindus. Festivalul are întotdeauna loc în perioada mijlocului lui august până la mijlocul lui septembrie în calendatul gregorian. În 2009, de exemplu, festivalul a avut loc pe data de 14 august.

Rasa lila sau punerea în scenă a vieţii lui Krishna este un eveniment special în regiunile Mathura şi Vrindavan. În timp ce Rasa Lila recrează aspectele amoroase ale tinereţii lui Krishna, Govinda Pathaks sau Dahi Handi celebrează latura jucăuşă şi poznaşă a zeului, ocazie cu care echipe de tineri formează piramide umane pentru a ajunge la un vas agăţat la înalţime plin cu unt şi pentru a-l sparge.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:49

Radha

Consort: Krishna

Radha, denumită şi Radhika, este prietena din copilărie şi iubita lui Krishna care apare mai mereu alături de acesta. Relaţia Radhei cu Krishna este declarată de adepţii înfocaţi ca simbol al adevărului absolut. Radha este una dintre cele mai importante reîncarnări ale zeiţei Lakshmi.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:50

Zeul Vishnu

Consoartă: Lakshmi

Mijloc de deplasare: Garuda

El este Zeul Suprem, văzut ca fiind unul dintre cei cinci zei principali. Unii îl declară Paramatma (sufletul suprem) şi Parameshwara (Zeul suprem). Aceste caracteristici îl descriu ca fiind esenţa atotpătrunzătoare a tuturor fiinţelor, stăpânul peste — şi dincolo de — trecut, prezent şi viitor, creatorul şi distrugătorul tuturor celor ce există, cel care menţine, susţine şi guvernează universul, creează şi dezvoltă toate elementele din interior. Este descris ca având culoarea divină a norilor (albastru închis), cu patru braţe, ţinând în mână un lotus, un sceptru, o scoică şi o chakra (roată). Vishnu este venerat fie direct fie sub forma celor 10 avatar-uri, cum ar fi Rama sau Krishna.

Reprezentare

Vishnu este realitatea ultimă omniprezentă, fără formă. Cu toate acestea, reprezentarea sa este strictă, fie ea în imagini, tablouri sau statui:

Forma masculină cu patru braţe: cele patru braţe indică natura sa atotputernică şi atotpătrunzătoare. Existenţa sa fizică este reprezentată de cele două braţe din faţă, în timp ce celelalte două reprezintă prezenţa sa în lumea spirituală.

Pielea de culoare albastră trebuie să fie de culoarea norilor nou formaţi: albastrul indică natura sa atotpătrunzătoare, albastru fiind spaţiul infinit şi oceanul nemărginit pe care el stă.

Semnul picioarelor înţeleptului Bhrigu’s pe piept; pe piept apare de asemenea semnul srivatsa, simbolizând-o pe soţia Lakshmi.

Bijuteria de bun augur “Kaustubha” în jurul gâtului şi o ghirlandă de flori (vanamaalaa). În această bijuterie pe pieptul său e locul unde rezidă Lakshmi.

O coroană: aceasta simbolizează autoritatea sa supremă. Coroana este uneori înfăţişată ca având o pană de păun (avatar-ul Krishna).

Doi cercei: cerceii reprezintă opoziţii inerente în creaţie — cunoaştere şi ignoranţă; fericire şi tristeţe; plăcere şi durere.

Ananta: şarpele infinit şi nemuritor.

Vishnu trebuie întotdeauna reprezentat având cele patru atribute asociate cu el:

O scoică sau Shankha, numită “Panchajanya”, ţinută de mâna superioară stângă, ce simbolizează puterea de a creea şi menţine universul. Reprezintă cele 5 elemente primordiale: foc, aer, pământ, cer şi spaţiu. Se referă de asemenea şi la cele 5 sufluri sau Pranas care există în corp şi minte. Scoica arată că Vishnu este sunetul primordial divin al creaţiei şi menţinerii universale.
Chakra, o armă ascuţită ce se învârte rapid, asemănătoare unui disc, numită “Sudarshana” (Viziune Superioară), ţinută de mână superioară dreaptă, se referă la mintea purificată şi spiritualizată. Chakra reprezintă distrugerea ego-ului odată cu trezirea şi realizarea naturii şi divinităţii originale ale sufletului, arderea ignoranţei şi iluziei spirituale şi deprinderea viziunii spirituale superioare şi a capacităţii de a-l cunoaşte pe Dumnezeu.

Sceptrul sau Gada, numit “Kaumodaki”, ţinut de mâna inferioară stângă, simbolizează că forţa divină a lui Vishnu este sursa tuturor puterilor spirituale, mentale şi fizice. Simbolizează de asemenea puterea lui Vishnu de a distruge tendinţele materialiste şi demonice numite anarthas; dinăuntrul conştiinţei persoanei care l-ar putea împiedica să ajungă la Dumnezeu. Sceptrul lui Vishnu este puterea divină lăuntrică menită să ne purifice spiritual şi să ne ridice din robia materialismului.

Floarea de lotus sau Padma, ţinută în mâna inferioară dreaptă, reprezintă eliberare spirituală, perfecţiune divină, puritate şi revelarea lăuntrică a conştiinţei spirituale. Lotusul deschizându-şi petalele în lumina soarelui indică expansiunea şi trezirea conştiinţei noastre adormite, originale şi spirituale întru lumina lui Dumnezeu. Lotusul din mâna sa simbolizează că Dumnezeu este forţa şi sursa din care sufletul universal şi individual se naşte. Reprezintă de asemenea adevărul divin sau Satya, creatorul regulilor de conduită sau Dharma şi cunoaşterea divină vedică sau jnana. Accentuează ideea că Vishnu este întruchiparea perfecţiunii spirituale şi a purităţii.

În general, Vishnu este reprezentat în următoarele trei moduri:
Stând drept pe un lotus, adesea cu Lakshmi, soţia sa, lângă el pe un piedestal asemănător;
Odihnindu-se pe Shesha Naga, şarpele cu o mie de capete cu soţia sa Lakshmi, aşezată la picioarele sale; ansamblul se odihneşte la rândul său pe “Kshira Sagar” (oceanul de lapte).
Încălecat pe spatele vulturului său, Garuda. Bătaia aripilor simbolizează puterea adevărului divin al cunoaşterii vedice. Vulturul reprezintă sufletul. Garuda purtându-l pe Vishnu simbolizează sufletul sau jiva atma, ducând cu el super sufletul sau Paramatma.


Zeita Lakshmi

Consort: Vishnu

Mijloc de deplasare: Elefant

Lakshmi este zeiţa hindusă a bogăţiei, prosperităţii (materiale şi spirituale), a luminii, cunoaşterii, averii, fertilităţii, generozităţii şi curajului. Este întruchiparea frumuseţii, graţiei şi şarmului. Zeiţa mai este numită şi Mahalakshmi sau Shri deoarece este înzestrată cu şase calităţi divine şi de bun augur sau Gunas şi de asemenea pentru că ea este sursa forţei până şi pentru zeul Narayana. Este soţia lui Vishnu şi este căsătorită cu Rama (în încarnarea ei ca Sita) şi cu Krishna (ca şi Radha şi mai apoi Rukmini).

Unele dintre formele pămqntene de bogăţie care sunt patronate de zeiţă: Faimă; Cunoaştere; Curaj şi forţă; Victorie; Copii buni; Vitejie; Aur, pietre preţioase şi alte lucruri de valoare; Grâne din abundenţă; Fericire; Beatitudine; Inteligenţă; Frumuseţe; Ţeluri înalte, gândire superioară şi meditaţie intensă; Moralitate şi etică; Sănătate; Viaţă lungă.

Lakshmi este descrisă ca cea care acordă monedele prosperităţii şi este flancată de elefanţi care semnifică statutul ei regal. Cu toate acestea, în unele texte, ea are o bufniţă ca şi mijloc de deplasare. Expresia ei este întotdeauna calmă şi iubitoare. Lotusul simbolizează creşterea fertilă a vieţii organice, aşa cum lumea continuă să renască dintr-un lotus ce creşte din buricul lui Vishnu.

Lakshmi este venerată zilnic, dar o atenţie specială este acordată lunii octombrie. Ceremoniile de venerare includ oameni oferind mâncare şi dulciuri, slăvind cele 108 nume ale zeiţei, repetând rugăciuni şi cântând imnuri devoţionale.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:51

Zeul Rudra

Rudra reprezinta unul dintre numerosii zei aflati in panteonul indian. El este zeul mortii si al furtunii , avand in acelasi timp o fire deosebit de distrugatoare care cauzeaza nenorociri in randul oamenilor. Rudra este un zeu vedic. Printre divinitatile binefacatoare precum Mithra, Varuna, Indra, el este distrugatorul si colericul, adesea detinand rolul unui demon. Conform legendelor, Rudra s-a nascut dintr-un incest al lui Usas cu fratii sai.
Este reprezentat cu parul impletit, pantecele negru si spinarea rosie, invesmantat in piei de animale salbatice si poarta un arc cu sageti. Este casatorit cu Rudrani, iar cei doi se unesc printr-o lunga imbratisare. Rudra este vanator si stapan al fiarelor padurii. Acesta nu are legaturi cu lumea civilizata, fiind aspru si grosolan. Talharii si
hotii sunt tovarasii sai, fiind patronul tuturor celor care ucid, indiferent daca o fac din nevoie sau din placere. Zeul este un mare distrugator, semanand molima si moartea. Ataca oamenii si fiarele, manevreaza otravurile si fulgerul si raspandeste teroare in jurul sau.
Rudra este un zeu foarte venerat, dar si temut de supusii sai. Acest lucru este atestat de numeroase scrieri care dateaza din timpuri stravechi. Una din aceste scrieri este celebra Veda in care se gaseste urmatorul fragment care simbolizeaza o invocatie catre marele zau: Gratie remediilor pe care tu le-ai dat, o , Rudra, foarte sanatoase, voi putea trai o suta de ierni. Alunga departe de noi dusmania, asvarle mai departe suferinta, goneste molimile in cele patru zari! Unde e, o, Rudra, mana ta mangaietoare, pomada si balsam, cea care indeparteaza nenorocirile divine! Priveste-ma cu indulgenta, o, Taurule! Picioare robuste, forme nenumarate, oachesul redutabil s-a impodobit cu aur stralucitor. De Rudra, stapan al intinsei lumi, firea lui Asura nu s-ar putea desprinde
El este cel la care apeleaza zeii pentru treburile lor murdare. Rudra este un element marginal. Iubeste tot ce nu este firesc, pe toti cei care traiesc altfel decat majoritatea si care lupta impotriva ei. Este o forta divina, salbatica, neimblanzita si periculoasa. Prin urmare este un zeu temut, implorat pentru a i se obtine favorurile si protectia.
Mai tarziu, in hinduism, va disparea aproape total in favoarea lui Siva, un nou-venit care ii preia trasaturile de distrugator si de subversiv, pastrandu-si insa caracterul binevoitor. Rudra si Siva sunt de fapt unul si acelasi zeu.
De cele mai multe ori numele sau se foloseste la plural, rudrele simbolizand lastare ale zeului, niste reprezentanti ai sai care au ca singura menire aceea de a teroriza lumea. Fiind un zeu ubicuu, prin rudre se manifesta caracterul zeului care seamana in lume crimele, otravurile, bolile si catastrofele.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:51

Zeul Indra

Razboinic exemplar, Indra este unul din principalii zei ai epocii vedice, personificare a exuberantei vietii. Conform mitologiei Indiei, el reprezinta zeul ploii, fiind chiar suveran al zeilor. Este probabil unul dintre cei mai atleti si mai puternici zei indieni, fiind un fel de omolog al lui Apolo, zeul grec al artelor si al luminii. Cei doi sunt la fel de frumosi, la fel de puternici, de admirati si de virili. Este un veritabil atlet, avand ceafa puternica, maxilarul de aur si barba deasa.
Trupul sau este foarte puternic, iar bratele musculoase si mainile mari sunt ilustrative pentru forta sa. Zeul Indra este foarte venerat si ca zeu al fertilitatii. Este adesea reprezentat avand mii de testicule. Pe langa acest simbol al virilitatii sale se mai numara si gatul lung, aidoma unei al
bii de fluviu. Are o pofta de mancare imensa si o
insatioasa sete de Soma.
Indra este un tanar violent si curajos, cu inteligenta si intelepciunea unui om matur. Este un senoir generos si un om de actiune. Carul sau in intregime din aur este tras de doi cai, iar ghioaga sa este batuta in mii de tinte.
Fiind binecuvantat cu toate aceste calitati, din lista insusirilor sale nu putea sa lipseasca si vitejia si eroismul. Legendele il caracterizeaza astfel drept cel mai viteaz dintre luptatori .
Este un zeu iubit mult de supusii sai datorita faptului ca este un zeu bun care a darui oamenilor animalele atat de necesare, fiind creatorul bivolului si calului si cel care da lapte vacii. Zeul lupta impotriva dusmanilor celor care ii sunt credinciosi. Il doboara pe rebelul Pipru si ii distruge fortificatiile, il arunca pe Cambara din varful muntelui si alunga banda talharului Varcin. Lupta impotriva banditilor, a colericilor, a avarilor si a vrajitoarelor. In luptele sale este insotit de maruti- tineri, frumosi si invesmantati in aur. Acestia ii canta neincetat laude, il intaresc si-l inconjoara in timpul sacrificiilor.
Fiind si zeu al virilitatii, el asigura fecundarea animalelor, dar si a femeilor pamantene cu care are numeroase aventuri.
Conform legendelor, Indra este eroul car a scapat lumea de haosul pe care il crease aparitia lui Vrtra. Acesta era un demon care avea forma unui sarpe de dimensiuni imense, simbol al dezordinii universale. El era cel care teroriza si omora oamenii, cel care oprise toate apele din cer si din pamant. In cele din urma, vrtra este invins si ucis de Indra care ii infige in ceafa o ghioaga, eliberand astfel toate apele in mare si scotand lumea din haos.
Desi la inceput este cel mai important zeu din panteonul vedic, mai tarziu, in cadrul religiei hinduiste, importanta sa va scadea in favoarea lui Visnu si a lui Siva. Din lider al zeilor, devine un simplu supus al lui Visnu, cunoaste teama si dorinta si poate inceteaza chiar sa devina nemuritor fiindca unii brahmani si eroi sunt mult mai importanti decat el.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:52

Zeul Rama

Armă: Arcul

Rama este al şaptelea avatar al lui Vishnu. El este soţul Sitei, pe care hinduşii o consideră avatarul lui Lakshmi, întruchiparea feminităţii perfecte. Rama este cel mai bine cunoscut ca personaj central în epopeea indiană Ramayana.

Rama Navami

Rama Navami, cunoscută şi sub denumirea de Sri Rama Navami, este un festival hindus prin care se celebrează naşterea Lordului Rama, a regelui Dasharatha şi reginei Kausalya a Ayodhya. Festivalul are loc în Shukla Paksha de Navami, a 9-a zi a lunii Chaitra în calendarul hindus, marcând astfel sfârşitul celei de a 9-a zi a festivalului Chaitra-Navratri. Se desfăşoară de obicei în perioada martie-aprilie.

Zeita Sita

Consort: Rama

Ea este adulată ca standard al imaginii soţiei şi virtuţilor feminine pentru toate femeile hinduse. Sita este un avatār al zeiţei Lakshmi.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:53

Ganesha


Ganesa reprezinta conform mitologiei indiene zeul artistilor si al scriitorilor, al calatorilor, negustorilor si al hotilor. El este celebra deitate indiana care este infatisata cu trup de om si cu cap de elefant. Este un zeu foarte cult si inteligent, fiind chiar stapanul inteligentei.
El este fiul lui Siva si al lui Durga sau Pavati asa cum mai este numita. Conform mitologiei indiene, Siva este focul creator, stapanul tenebrelor. Siva este si Yogesvara, printul ascetilor. Este reprezentat in postura meditative, acoperit de cenusa, cu parul impletit, rasucit in jurul capului. Durga este sotia lui Siva, fiind personificarea fortei de actiune a acestuia, componenta feminina a zeului. Prin prisma faptului ca este sotia marelui zeu Siva, aceasta isi capata statutul de zeita, dar si toate
puterile sale magice. De aceea mai este numita si Pavati.
Singurul fiu al celor doi zei care a fost conceput si nascut pe cale naturala a fost Kumara. Dar Durga si Siva au mai avut inca doi fii, pe Ganesa- conducatorul ostirilor celeste si Skanda- a carui menire este distrugerea demonului Taraka. Ei au venit pe lume prin metode artificiale.
Povesete nasterii lui Ganesa este urmatoarea: Parvati, sotia tatalui sau este adesea surprinsa la baie de catre Siva. Suparata si dorindu-si un paznic al usii, il creeaza pe Ganesa din murdaria rezultata in urma ablutiunilor. Insa, Siva fiind furios ca nu-l lasa sa treaca de usa, ii taie capul. La rugamintea sotiei sale il readuce la viata, insa deoarece nu-i mai gaseste capul, il inlocuieste cu cel al unui elefant.
Tanar si gras, are cap de elefant, sta pe perne moi si tine in mana un bol cu orez la care pofteste mereu. Ganesa se deplaseaza pe un sobolan. Inteligent, este ales de Brahma sa copieze epopeea „Mahabharata”.
Este mereu in competitie cu fratele sau, Skanda, acesta fiind puternic, iar Ganesa fiind viclean. Skanda este tanarul zeu frumos, puternic si plin de ardoare. Reprezinta pacea, bunul mers al lucrurilor, guvernarea, fiind cel mai potrivit pentru a comanda ostile divine. Skanda este cinstit pe tot cuprinsul Indiei. Spre deosebire de acesta, fratele sau, Ganesa este foarte urat, viclean, avand proportii uriase. Cei doi frati sunt diametral opusi, insa acest lucru este necesar pentru pastrarea echilibrului dintre bine si rau al lumii.
Ganesa este casatorit cu Buddhi, inteligenta, dar si cu Siddhi, reusita. El este stapanul obstacolelor, fiind raspunzator de bunul mers al lucrurilor pe pamant si de impartirea belsugului. Ganesa are un caracter ambivalent, doua dintre mainile sale mangaind, iar celelalte doua manuind armele.
Extrem de popular, Ganesa are temple pe tot teritoriul Indiei. Fiind vegetarian, i se ofera flori rosii, mici manunchiuri de 21 de fire de iarba si mai cu seama prajiturele in forma de smochine. Ganesa este cel mai xenofob zeu al panteonului hindus, fiind inspiratorul luptei impotriva englezilor si, in prezent, impotriva Islamului.

Cuvântul “Ganesha” este format din cuvintele: “gana” şi “isha”. “Gana” desemnează toate fiinţele care au nume şi formă, iar “isha” înseamnă Domn, Stăpân. Ganesha este numele dat celui de-al doilea fiu al lui Shiva, pentru că a devenit stăpânul întregii creaţii.
Ganesha sau Ganapati este un zeu extrem de popular în India. El este invocat pentru îndepărtarea obstacolelor, precum şi la începutul tuturor acţiunilor mai importante: călătorii, construirea caselor, scrierea cărţilor sau chiar a scrisorilor, pentru obţinerea puterilor paranormale şi a capacităţii de discriminare. Este zeul educaţiei, cunoaşterii şi înţelepciunii, literaturii, artelor frumoase. Toate ritualurile spirituale în tradiţia hindusă încep cu invocarea lui Ganesha. În tradiţia tantrică, se consideră că Ganesha ocroteşte şi ghidează relaţiile sexuale, orientându-le în sens spiritual. El este privit ca fiind întruparea misterelor tantrice.
Reprezentarea simbolică
Ganesha este reprezentat mic de statură, cu abdomenul mare, rotund, cu patru braţe şi cap de elefant cu un singur colţ. În trei din mâinile sale el ţine o secure (ankush), un laţ (sash) şi uneori o scoică. În unele reprezentări, cea de-a patra mână face un gest de acordare a favorurilor sale divine, dar cel mai adesea ţine un ladhu, o prăjitură de năut. Ochii îi strălucesc ca două pietre preţioase. El călăreşte sau este însoţit de un şobolan, un fost demon pe care l-a învins şi l-a acceptat apoi ca vehicul.
Această reprezentare poate să nu fie foarte atractivă pentru o minte raţională. Capul de animal şi corpul lui gras atrag copiii, dar pentru cei care se consideră adulţi el pare ridicol. Este o greşeală totuşi să ne lăsăm amăgiţi de aparenţa sa, pentru că Ganesha patronează fiinţele rafinate, care nu sunt înşelate de aspectele exterioare. Cei care nu pot vedea însă Divinul în el şi sunt distraşi de reprezentarea sa, devin o pradă pentru mintea discursivă, care reprezintă cel mai mare obstacol pe calea spirituală. Acceptarea lui Ganesha ca Forţă Divină are ca efect controlul şi calmarea mentalului, precum şi risipirea îndoielilor. De aceea, el este considerat zeitatea cea mai potrivită pentru îndepărtarea obstacolelor. Credinţa în el generează o mare forţă, inversând curgerea obişnuită spre în jos a energiei, orientând-o ascendent şi permiţând astfel activarea centrilor superiori de forţă din fiinţa noastră. Divinul Ganesha este de neclintit. El aduce fermitatea celor care meditează asupra lui şi îl invocă la începutul tuturor acţiunilor profane sau spirituale.
În Mugdala Purana se spune: „Corpul uman al lui Ganesha reprezintă «tvam» (tu), capul de elefant este «tat» (Brahman) şi împreună semnifică unitatea dintre aceste două aspecte. Astfel, corpul lui Ganesha este reprezentarea vizibilă a celei mai înalte realităţi, Brahman, exprimată prin «tat tvam asi» (tu eşti Acela (Brahman sau Dumnezeu)).”
O altă explicaţie este aceea că, în general, capul lui Ganesha îl reprezintă pe Atman, Suprema Realitate, iar corpul, de la gât în jos, simbolizează maya, principiul existenţei fenomenale. Implicarea lui Atman în lume este realizată prin intermediul minţii şi al vorbirii.
Legende despre capul de elefant
Există, desigur, mai multe explicaţii ezoterice pentru capul de elefant. Un elefant este puternic, dar întotdeauna calm. Este unul dintre puţinele animale conştiente de sine şi care are chiar ritualuri funerare. În ciuda forţei sale, este vegetarian.
Purana-ele oferă multe versiuni asupra naşterii lui Ganesha şi a originii capului său de elefant. În Shiva Purana se povesteşte că el a fost creat dintr-un unguent pentru spălat (ubtan), pe care Parvati, Mama Divină, l-a luat de pe corpul său. Se spune că într-o zi, Parvati, pe când se pregătea să facă o baie, a constatat că paznicul apartamentelor sale lipsea. A luat atunci o parte din săpunul de pe corpul său, a modelat o formă de copil şi a suflat în ea forţă vitală, prana. Pe acest copil l-a însărcinat să-i fie gardian şi i-a dat instrucţiuni să nu lase pe nimeni să îi intre în palat. Gardianul-copil a respectat ce-i spusese mama sa şi s-a aşezat afară, cu sceptrul în mână. Exact atunci, Shiva s-a hotărât s-o viziteze pe iubita lui soţie, Parvati, şi a venit la palat. Întrucât micul gardian l-a împiedicat să intre, Shiva s-a înfuriat şi l-a ameninţat pe băiat, dar acesta a fost de neclintit şi numai cu sprijinul tuturor demonilor şi zeilor laolaltă, a putut fi învins. Shiva a devenit atât de furios, încât i-a tăiat capul cu tridentul său. Când Mama Divină a aflat ce se petrecuse, s-a întristat nespus de mult şi i-a cerut lui Shiva să-i redea viaţa. Acesta a pornit în căutarea primului copil dormind orientat spre nord pentru a-i tăia capul şi a-l lipi de corpul neînsufleţit. Era noapte şi toate mamele dormeau ţinându-şi copiii strâns în braţe, de aceea Shiva nu a putut lua nici un cap de copil. A văzut însă un pui de elefant dormind alături de mama sa, spate în spate, şi s-a hotărât să folosească această ocazie. El a luat deci capul puiului de elefant şi l-a lipit de corpul copilului gardian, readucându-l la viaţă. Shiva i-a dat copilului numele de Ganapati, conducătorul trupelor sale, şi a hotărât ca toată lumea să-l adore, înainte de întreprinderea oricărei acţiuni mai importante.
O altă versiune afirmă că Ganesha s-a născut ca o favoare acordată lui Parvati, în urma rugăciunilor sale către Vishnu. Mama Divină a invitat atunci toţi zeii şi sub-zeii să vină să-i viziteze copilul. Aceştia au venit şi au privit îndatoritori minunatul copil – toţi, cu excepţia lui Shani (Saturn), care a privit înspre Pământ pentru că fusese blestemat de soţia sa ca orice fiinţă asupra căreia şi-ar fixa privirea să fie transformată în cenuşă. Mama Divină era convinsă însă că bebeluşul ei nu putea fi vătămat de privirea lui Shani, în ciuda blestemului, şi l-a rugat din nou pe acesta să privească copilul şi să-l binecuvânteze. În clipa în care Shani a privit pruncul, capul acestuia s-a prefăcut în cenuşă. Vishnu a plecat în zbor, călare pe Garuda (zeul cu cap de vultur, vehiculul său tradiţional), în căutarea unui copil, pentru a-i aduce capul, conform indicaţiilor lui Brahma, iar acesta a fost al unui pui de elefant.
Mai există multe alte povestiri despre naşterea lui Ganesha, din diferite epoci (kalpas), dar toate revelează faptul că el este o creaţie a Forţei Divine, fie ea Shiva sau Shakti. Ganesha a fost creat pentru a fi păzitorul palatului Mamei Divine. Astfel, numai cu permisiunea lui se poate ajunge la Ea.
Semnificaţia trompei şi a colţului
Trompa este un instrument inedit. Cu ajutorul ei, Ganesha înlătură obstacolele din calea aspirantului. Orientarea ei spre stânga, spre dreapta sau central este simbolic în legătură cu cele trei canale energetice subtile principale: Ida Nadi, Pingala Nadi şi, respectiv, Sushumna Nadi. Atunci când este ridicată în aer, ea semnifică ascensionarea şi stabilirea lui Kundalini la nivelul lui Sahashrara. În tradiţia tantrică, trompa şi gura senzuală ale elefantului sunt puse în legătură cu organele sexuale masculine şi feminine.
Există mai multe legende în legătură cu unicul colţ al lui Ganesha. Una dintre ele spune că celălalt colţ a fost rupt atunci când Ganesha l-a omorât pe demonul mândriei (Madasura). O alta susţine că acesta a fost rupt pentru a fi folosit la scrierea Maha-bharata-ei. Colţul lui Ganesha este un simbol al Unităţii.
Triumful asupra pasiunilor inferioare
Urechile lui Ganesha, asemănătoare cu nişte vânturători, au la rândul lor o semnificaţie filosofică. Aşa cum vânturătoarea separă grâul de neghină, ele simbolizează puterea de discriminare între Realitatea Ultimă (Brahman) şi lumea fenomenelor iluzorii (maya).
În ceea ce priveşte şobolanul din reprezentările tradiţionale ale lui Ganesha, se spune că era la origine demonul vanităţii şi al impertinenţei şi că a fost înfrânt de zeu. De altfel, în tradiţia hindusă circulă multe legende legate de diferiţi demoni alungaţi sau învinşi de către Ganesha. Prin invocarea sa, fiinţa umană poate deci să triumfe asupra tendinţelor inferioare: mândria, vanitatea, egoismul, mânia, aroganţa etc.
Ganesha poartă în pântec Oul cosmic
Şi în legătură cu abdomenul proeminent al lui Ganesha există o legendă. Se spune că Zeul bogăţiei (Kubera) a invitat odată cuplul divin Shiva şi Shakti la cină, pentru a se mândri cu bunăstarea sa. Ei au refuzat invitaţia lui Kubera, sugerându-i în schimb să îl hrănească pe fiul lor, Ganesha. Kubera a râs, spunând: “Pot să hrănesc mulţi copii ca acesta!” Ganesha s-a aşezat calm la masă şi a început să mănânce. A mâncat mai întâi toată mâncarea. Apoi a început să mănânce mobila, palatul etc. Kubera s-a înspăimântat, dar Ganesha i-a spus vesel: “Le-ai promis părinţilor mei că mă vei hrăni. Acum va trebui să te mănânc şi pe tine”. Kubera a fugit şi a cerut ajutorul lui Shiva. Acesta i-a dat un pumn de orez şi i-a spus să i-l ofere lui Ganesha cu umilinţă. Kubera s-a întors. Între timp, stomacul lui Ganesha devenise gigantic, dar el nu-şi pierduse starea de bună-dispoziţie. Când Kubera i-a servit, plin de umilinţă, o cană cu orez, foamea lui a fost, în sfărşit, potolită.
Se mai consideră, de asemenea, că Ganesha este reprezentat în acest fel pentru că poartă în pântecul său Brahmanda (oul cosmic).
Patronul Gana-elor (fiinţelor)
Există o povestire plină de tâlc, care revelează modul în care acest zeu a devenit patronul gana-elor şi a căpătat titlul de “Ganesha”.
Pe vremuri, Shiva era singurul stăpân al zeilor, sub-zeilor, oamenilor, demonilor, fantomelor, spiritelor şi al tuturor celorlalte fiinţe existente. Dar pentru că el se afla permanent în starea de extaz divin (samadhi), zeilor şi celorlalte fiinţe le era foarte greu să comunice cu el. Ori de câte ori aveau probleme, ei trebuiau să petreacă ore întregi cântând imnuri şi rugându-se, pentru ca Shiva să revină la starea normală de conştiinţă. De aceea, gana-ele au simţit nevoia unui alt conducător, care să fie mai uşor de apelat, să le rezolve problemele şi să-i protejeze la nevoie.
Ele au venit la Brahma cu această problemă, dar el nu a putut să o rezolve, aşa că i-a cerut ajutorul lui Vishnu pentru a-l convinge pe Shiva să stabilească un nou Ganapati (conducător al gana-elor). Vishnu le-a sugerat acestora să-l aleagă pe unul dintre cei doi fii ai lui Shiva: Kartikeya (cunoscut şi sub numele de Subramaniyam) sau Lambodar (Ganesha cel gras). Pentru a afla care dintre cei doi merita titlul de Ganesha, zeii şi sub-zeii au hotărât să organizeze un concurs. În ziua stabilită, toţi au venit să asiste la concurs, unde Vishnu era judecător. Shiva şi Parvati erau şi ei prezenţi, aşezaţi în centru. La momentul stabilit, Vishnu a anunţat proba concursului. Cei doi trebuiau să facă înconjurul Universului, primul sosit urmând să fie numit Ganesha, stăpânul tuturor gana-elor.
După anunţarea probei, Kartikeya şi-a luat zborul în spaţiu, călare pe păunul său ultra-rapid, pentru a străbate Universul cât mai repede posibil. În acest timp, Ganesha a rămas aşezat pe şobolanul său fără să mişte din loc. Vishnu, văzându-l că stă, i-a spus să se grăbească. La insistenţele lui Vishnu de a intra deîndată în concurs, Ganesha a zâmbit, şi-a depus omagiile la picioarele tatălui şi a mamei sale, apoi a salutat cu umilinţă ceilalţi zei şi sub-zei şi, în final, a decolat pe şobolanul său. Toţi au fost însă uluiţi când au văzut că în loc să se îndrepte spre spaţiul cosmic, Ganesha a zburat în jurul lui Shiva şi Parvati. După ce i-a înconjurat astfel pe Shiva şi Shakti, Ganesha s-a întors la punctul de plecare, a îngenuncheat în faţa părinţilor săi şi a declarat: “Mi-am îndeplinit sarcina. Am făcut înconjurul întregului univers.” “Nu-i adevărat!”, au exclamat zeii şi sub-zeii. “Nu ai fost nicăieri. Eşti un leneş.”
Ganesha i s-a adresat atunci lui Vishnu, cu mâinile împreunate: “Ştiu că tu înţelegi semnificaţia modului meu de a acţiona, dar pentru ca şi ceilalţi să înţeleagă, voi spune următoarele: mi-am îndeplinit sarcina de a face înconjurul Universului, pentru că toată această lume fenomenală, a numerelor şi a formelor, nu este decât o manifestare a Mamei Divine şi a Tatălui meu Divin. Ei sunt sursa a tot ceea ce există. Eu m-am orientat către sursă, care este Adevărul, esenţa întregii existenţe şi a tuturor fenomenelor. Ştiu că această lume este un ocean de existenţă relativă, că este iluzorie şi că nu are sens să renunţi la Adevărul Ultim pentru a merge în jurul iluziei. Fratele meu încă mai face înconjurul acestui Univers. Când va ajunge la Adevăr, va fi acelaşi Adevăr care este Unic şi în raport cu care tot restul este iluzie, inclusiv voi şi eu.”
Această afirmaţie a aprins o scânteie de înţelegere autentică în ascultătorii săi, care au fost uimiţi şi încântaţi, de înţelepciunea sa. Aplaudând judecata lui rafinată şi acţiunea sa iluminatoare, ei l-au acceptat pe grasul Ganesha ca patron al lor. În timp ce Vishnu punea semnul victoriei (tilak) pe fruntea lui Ganesha cel cu cap de elefant, Kartikeya s-a întors obosit din călătoria sa în jurul lumii. El s-a supărat şi a contestat victoria lui Ganesha. Zeii i-au povestit atunci lui Kartikeya despre subtilitatea şi înţelepciunea acestuia şi i-au spus “Tu te-ai orientat spre materie, care este iluzorie; ai mers în jurul lumii fenomenale, a cărei existenţă este relativă, şi de aceea nu ai putut percepe direct Adevărul Ultim. El este sursa. Lumea fenomenală este maya (iluzia).” Kartikeya a realizat atunci că fusese păcălit de maya, că goana lui în lumea fenomenelor mereu schimbătoare este zadarnică. Astfel, tot efortul său fusese fără sens pentru că alergase după un miraj. Kartikeya se comportase ca toţi ceilalţi muritori care iau lumea numelor şi formelor drept realitate şi cad astfel în capcana maya-ei. El şi-a acceptat înfrângerea, iar titlul de “Ganesha” i-a fost oferit celui a cărui înţelepciune a trecut dincolo de existenţa materială.
Tot atunci, Vishnu a hotărât că, începând cu acel moment, toate fiinţele să implore graţia lui Ganesha la începutul tuturor acţiunilor lor. Cei care îl invocă astfel nu vor întâmpina obstacole în realizarea ţelurilor benefice pe care şi le propun, iar calea le va fi uşoară şi fără dificultăţi.
Yantra lui Ganesha
Meditaţia şi focalizarea asupra yantra-ei lui Ganesha conferă o stare de echilibru interior.
Fondul este de culoare verde intens. Verdele se obţine din amestecul galbenului cald cu albastrul rece şi, prin urmare, este o culoare a echilibrului. Focalizarea asupra sa produce complementarul său, roşul. Roşul este o culoare care se remarcă de la distanţă, este simbolul vieţii, al inspiraţiei, revoluţionării şi eliberării de reguli şi restricţii.
Lotusul cu opt petale de culoare roşie reprezintă cele opt aspecte ale lui Prakriti (natura primordială): 1. akasha, 2. aerul, 3. focul, 4. apa, 5. pământul, 6. sattva, 7. rajas, 9. tamas.
Steaua cu şase colţuri de culoarea şofranului reprezintă echilibrul dintre energia masculină şi cea feminină, creat prin suprapunerea unui triunghi masculin cu vârful în sus şi a unuia feminin cu vârful în jos.
Triunghiul galben cu vârful în sus, în care se află steaua cu 6 colţuri, reprezintă seva (esenţa vitală) masculină, elixirul nemuririi. Culoarea acestui triunghi este aceeaşi cu a culorii pielii lui Ganesha.
Bindu, punctul plasat în mijlocul triunghiului central, îl reprezintă pe Ganesha însuşi. Meditaţia asupra acestui bindu este principalul scop al adorării yantra-ice. El are culoarea aurie, atrăgătoare şi liniştitoare în acelaşi timp.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:54

Zeul Agni

Conform mitologiei Indiei, Agni reprezinta zeul focului si focul destinat sacrificiilor. Simbolizand in acelasi timp si Soarele si Fulgerul, Agni nu este o divinitate oarecare printre altele deoarece este mediatorul intre toti ceilalti zei, iar pentru oameni este ordonatorul ritualurilor, focul sacrificiilor. El este cel care apartine tuturor oamenilor, fiind numit Ogni la slavi, Ugnis la lituanieni si Atar la iranieni.
Agni este focul in toate formele sale: in cer este Soarele unde apare in toata splendoarea sa, in paduri unde izbucneste, in camine unde incalzeste atmosfera. De asemenea se manifesta si in fierbanteala maniei si in cea a digestiei. Orice flacara este Agni. Agni orbeste cu stralucirea sa si lumineaza tot ce-l inconjoara.
Fiind zeul focului si avand Soarele ca simbol
, el daruieste lumina tuturor, incalzind si binecuvantand cu razele sale. Este foarte batran, originile sale pierzandu-se in negura vremurilor si totodata este tanar fiindca are vigoarea si forta tineretii. Este zeul care nu imbatraneste, focul nascandu-se din foc. Flacarile formeaza podoaba sa capilara, iar aurul acopera maxilarul sau. Este nemuritor, invincibil si dominator. Este un intelept, dotat cu o inteligenta deosebita si cu clarviziune, fiind inspirat, atotstiutor si prudent. El suscita gandurile oamneilor si ii indreapta spre bine.
De-a lungul a mii de ani, cei care l-au slavit pe zeul Agni au aratat iubirea fata de acesta in nenumarate feluri. Fie ca au compus imnuri, fie ca i-au ridicat statui sau au realizat multe picturi, prezenta zeului in inimile indienilor este certa. Printre aceste scrieri se numara celebrele Vede, regasindu-se aici un imn dedicat merelui zeu: Il invoc astfel pe Agni in calitatea mea de insarcinat al cultului, zeu al sacrificiului, oficiant, cel care ofera adevaratele comori. Agni este demn de a fi invocat de profetii antici ca si de cei de acum: sa convoace zeii aici! Gratie lui Agni, cel ce aduca sacrificiul sa se bucure de bogatii si de belsug zi de zi, bogatii si belsug onorabile, insotite de oameni de seama!
Agni este reprezentat sub forma umana, dar cu trei capete barboase. Tine intr-o mana un rozariu, iar in cealalta un vas. Adesea este calare pe un berbec numit Vahana. Relatia sa cu apele este una stransa, plantele
ce sa nasc din apa fiind salasul sau.
Este numit taurul apelor deoarece multumita lui ele sunt fecunde. Ofranada rezervata lui este tapul, simbol al fortei si a virilitatii. Din timpuri imemorabile, in fiecare dimineata si seara, hindusii indeplinesc ritualul focului sacrifical, in care este varsat in foc unt limpezit, pentru a-l mentine viu, in timp ce sunt rostite rugaciunile corespunzatoare
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:54

Zeita Aditi

Aditi reprezinta zeita creatoare conform mitologiei Indiei. Ea este zeita-mama a oamenilor, dar si a zeilor. Este slavita si ca fauritoare a tuturor plantelor si animalelor, ca mama a tuturor fiintelor. Este o creatura fabuloasa ce nu poate fi inclusa in nicio categorie. Aditi este cea nelegata, cea libera. Este o zeita primordiala, atributele sale fiind nedeterminate, astfel incat lasa loc unui fel de panteism. In timp ce fiii ei, zeii suverani, detin o functie in societatea divina sau in Univers, Aditi este totul: este suma, inceputul, sfarsitul si in acelasi timp contrariile.
Fiind mama prin excelenta, este cea care a creat zeii. Initial, aceasta a dat nastere unor serpi care, dupa ce si-au lepadat pielea
, s-au transformat in zei si astfel au dobandit nemurirea. Printre fii zeitei A
diti se numara zeii Mithra - garantul intelegerilor, Varuna – organizatorul lumii, Aryaman - protectorul arienilor, dar si Bhaga, cel care distribuie bunurile.
Exista numeroase scrieri in care zeita Aditi este slavita, texte care reliefeaza latura ei supra-divina, latura sa de fiinta primordiala carepune in miscare procesul evolutiv al lumii. Printre aceste scrieri se afla mult faimoasele Vede in care se regasesc urmatoarele fragmente care fac referire la Aditi:
Aditi este cerul, Aditi este atmosfara. Aditi este mama, este tatal si fiul. Aditi este ansamblul zeilor, al celor cinci rase. Aditi este ccea ce s-a nascut. Aditi este ceea ce trebuie sa se nasca.
zeita este de multe ori reprezentata fie dand nastere, fie ca insasi imaginea Rotii Samsarei, reprezentare a ciclitatii eterne - nastere, moarte si renastere.
Aditi reprezinta divinitatea nediferentiata, vastitatea, expansiunea, libertatea. In cadrul sacrificiilor, ea nu este tratata la fel ca restul zeilor fiindca este exterioara lumii divine. Ea primeste cea dintai si cea din urma ofranda. Aditi este zeita care permite dezvoltarea, ea elibereaza de orice constrangeri, ea face sa dispara orice urma de pacat, de impuritate, de suferinta, de boala.
Printre supusii care o iubesc si o venereaza cel mai mult se numara femeile, in special cele insarcinate care poarta mereu la gat amuleta pe care zeita Aditi o purta de fiecare data cand dorea sa aiba un copil.
Adoptata de traditia budista, a fost integrata in legenda. Astfel, ea il sustine pe Buddha si ineaca ostile lui Mara, ispititorul, care vrea sa-l distraga din meditatie si sa-l impiedice astfel sa ajunga la iluminare.
In Thailanda, Uniunea Myanmar, Laos si Cambogia este reprezentata sub infatisarea unei tinere femei care-si rasuceste parul cu mainile. Din parul ei izvoraste fluviul, sursa tuturor bogatiilor. In aceste tari este numita Dharani sau Brah Dharni.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:55

Zeul Prajapati

In credinta indiana, Prajapati detine rolul demiurgului care pune ordine in unitatea inca nemanifestata. Este considerat fiinta primordiala, stapanul tuturor fiintelor create. Este al treizeci si patrulea zeu, alaturi de cei treizeci si trei, reunindu-i si conferindu-le un caracter unitar.
Totul este cuprins de Prajapati: el este Universul, timpul si altarul sacrificiilor. El a creat ziua si noaptea, anotimpurile, viata si moartea.
Exista numeroase legende care il au pe Prajapati ca personal central. Una dintre acestea este cea care dovedeste caracterul zeului de fiinta primordiala, de cel care a pus in miscare procesul evolutiv al lumii. La inceput, conform acestor povestiri, era numai apa. Apele au inceput sa fiarba, sa clocoteasca si din ele a aparut un ou.
Din acest ou s-a nascut Prajapati, stapanul creaturilor si al posteritatii. La momentul potrivit, zeul sparge oul, insa decide sa nu il paraseasca si astfel ramane, timp de un an plutind in coaja sa. Anului respectiv corespunde perioadei in cate toate lucrurile si oamenii au luat fiinta.
Tot ceea ce a fost necesar pentru crearea
lumii a fost ca zeul sa rosteasca unele cuvinte magice. Dupa ce Prajapati spune Bhur apare Pamantul. Rosteste Bhuvar si apare aerul. Si cerul apare tot ca urmare a rostirii unui cuvant magic, acesta fiind Suvar . Din aceste 5 silabe concepe cele 5 anotimpuri.
Exista foarte multe asemanari, izbitoare chiar, intre actul creatiei in mitologia indiei şi actul creator care este propovaduit de credinta crestina. Atat Dumnezeu cat si zeul indian au faurit intrega lume intr-un anumit numar de zile, urmand numai ca apoi sa creeze fiintele umane si animalele. O alta asemanare consta in faptul ca, dupa ce au incheiat actul nasterii lumii, ambii creatori au stat un timp pentru a se odihi, fiind foarte istoviti, dar mai ales pentru a contempla actul creatiei lor.
Dupa ce zeul Prajapati isi termina creatia, se ridica in picioare, parasindu-si oul in care statuse atata timp. Prajbati s-a nascut la varsta de 1.000 de ani. Din gura sa el faureste zeii, iar acestia, abia creati iau in stapanire cerul. Din sufletul sau interior creeaza spiritele rele, Asura. Abia create, acestea iau in stapanire Pamantul, ei reprezentand tenebrele. Prajapati da apoi nastere oamenilor, cantecelor, Soarelui.
Acesta reprezinta anul, iar incheieturile sale sunt cele doua imbinari ale zilei si noptii, ale lunii pline si lunii noi si inceputul anotimpurilor. Celebrarea ritualului este echivalentul actului creator, el reunind ceea ce a fost dispersat, reface unitatea primordiala, da coerenta si structura lumii.
Prajapati mai este reprezentat in chip de Brahma, stapanul si parintele tuturor creaturilor.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:56

Zeul Purusa


Mitologia Indiei este una dintre cele mai vechi mitologii ale lumii intregi, ea datand inca din vechile vremuri ale Preistoriei. Este plina de spiritualitatea, de diversitate, dar si de multe schimburi culturale intre comunitati sociale. Toata aceasta mitologie se bazeaza pe existenta a unui numar foarte mare de texte traditionale care s-au pastrat cu religiozitate. Unul dintre numerosii zei ai acestei mitologii este Purusa.
Purusa reprezinta stapanul nemuririi in religia indiana. Purusa simbolizeaza lumea intreaga: lumea trecutului, a prezentului si a viitorului. El este starea latenta a tot ce exista, dar este in acelasi timp indispensabil pentru energia ce se dezvolta in cadrul lumii. Conform mitologiei indiene, Purusa este fiinta primordiala.
Exista numeroase texte care au rezistat testului
timpului, care demonstreaza venerarea zeului Purusa, atestandu-l pe acesta ca principiu spiritual, ca pe acea fiinta primordiala care a determinat nasterea intregii vieti, a lumii oamenilor, dar si pe cea a zeilor. Unul dintre aceste texte este Legea lui Manu in care putem gasi urmatorul fragment:
Aceasta lume este de necunoscut. Atunci Fiinta augusta exista prin ea insasi, dezvoltand acest Univers sub forma elementelor marete si a altora. Desfasurandu-si energia, aceasta Fiinta pe care numai spiritul o poate percepe, subtila, fara parti distincte, eterna, cuprinzand in sine toate creaturile, a aparut spontan. Din trupul sau a extras toate creaturile si din el insusi a scos Spiritul, inchizand in sine fiinta si nefiinta, iar din Spirit a extras marele principiu, Sufletul.
Purusa este considerat un om gigantic, care acopera intregul Pamant, si care chiar il depaseste. Este nemuritor in cerul pe care il umple pe trei sferturi, ultimul sfert fiind format din ansamblul creaturilor muritoare. Are mii de coapse, mii de picioare, mii de ochi, mii de capete si mii de fete.
Din Purusa apare creatia individuala: oamenii si elementele naturii sunt parti ale trupului sau. Gura sa devine grupul brahmanilor, bratele devin nobilii, coapsele devin mestesugarii, iar ochiul sau devine Soarele. Purusa este spiritualitatea mereu pura. Este neprecizat si imprecizabil. Este unic, imuabil si incomensurabil. El este Universul, penetreaza si sustine toate fiintele vii, pune in miscare procesul evolutiv al lumii.
Sotia sa Prakriti reprezinta forta ascetului, seva plantelor, curajul razboinicului si violenta furtunilor. Purusa nu cunoaste fericirea, nici forta de a actiona, cauza materiala. El nu ia parte nici la bucurii, nici la dorinte, suferinte sau sentimente. Purusa este asimilat cu Brahma, zeul cu 4 capete, ordonatorul lumii.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:56

Zeul Brahma

Cel dintai zeu al triadei hinduse, considerat un creator, Brahma este stapanul cerului, al orizontului, aflandu-se deasupra oricarui cult si dincolo de orice venerare. Este printre cei mai importanti zei ai Indiei. Brahma s-a nascut din el insusi, uneori spunandu-se ca este nenascut. El a iesit din oul originar al lumii sau din ape.
Cand Brahma a fecundat creatia, s-au nascut cele patru clase de fiinte: zeii, animalele, oamenii si fiintele neinsufletite. Brahma domneste cu maretie intr-un cer propriu lui, un paradis in care toate creaturile spera sa ajunga.
Impreuna cu Visnu, pastratorul si zeul spatiului si Siva, distrugatorul si stapanul tenebrelor, formeaza triada hindusa- Trimurti.
Atunci can d se apropie momentul indicat, Brahma simte ca momentul initierii creatiei lumii e
ste ideal. Pentru realizarea marii sale creatii a lumii, a oamneilor si a zeilor, Brahma se imparte in doua, formand un cuplu. Asa vine pe lume Sarasvati. Ea este energia
feminina necesare fertilitatii lui Brahma, fiind insa totodata fiica sa.
Brahma se indragosteste imediat de Sarasvati. Pentru a-si arata respectul fata de tatal sau, aceasta se roteste mereu in jurul lui. Fiindca doreste s-o urmareasca din priviri, lui Brahma ii cresc inca trei capete, toate absorbite de dorinta pe care i-o inspira Sarasvati. Acestuia ii mai cresc patru brate.
Brahma este impartial, stabileste legile si pedepsele, creeaza moartea si este responsabil de distrugerea lumii. Nu este un zeu al indurarii si al darurilor gratuite, din partea sa neputandu-se astepta la favoruri. In consecinta, ii sunt adresate rareori rugaciuni si putine temple ii sunt consacrate.
Exista numeroase forme ale venerarii marelui zeu, printre acestea numarandu-se numeroase temple, sculpturi, picturi si scrieri. Printre aceste scrieri se afla celebrele Vede in care se afla urmatorul fragment numit Legea lui Manu care vorbeste despre Brahma: Aceasta lume era in intuneric, de nerecunoscut, fara nimic distinct, inaccesibila ratiunii si perceptiei, cazuta parca pe deplin in somn. Atunci augusta fiinta exista prin ea insasi, cea care nu era dezvoltata, dezvoltand acest univers sub forma marilor elemente si desfasurandu-si energia, a aparut pentru a risipi tenebrele. Aceasta fiinta pe care doar spiritul o poate percepe, subtila, fara parti distincte, eterna, inchizand in sine toate creaturile, incomprehensibila, a aparut spontan. Dorind sa extraga din trupul sau diversele creaturi, a produs mai intai, prin gandire, apele si in ele si-a depus samanta. Aceasta samanta a devenit un ou de aur, la fel de stralucitor ca soarele, in care s-a nascut pe sine insusi sub forma lui Brahma, parintele originar al tuturor lumilor.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   29/1/2011, 10:57

Zeul Yama

Dintre toate tarile lumii, India reprezinta una din tarile unde religia de afla la cel mai inalt nivel, credinta si ritualurile de venerare a zeilor fiind respectate cu strictete, dar si cu cea mai mare dragoste. Pleiada zeilor indieni este una foarte vasta si diversificata.
Printre cei mai importanti zei ai mitologiei Indiei se numara: zeii suverani Mithra, garantul intelegerilor si Varuna organizatorul lumii, combatantii Indra care reprezinta exuberanta vietii si Rudra = distrugatorul, zeii fecunditatii precum Aditi care este considerata mama zeilor, Agni = focul, Purusa = stapanul nemuriri, Sarasvati = fluviul sacru, Visnu = stapanul spatiului si Yama.
Conform mitologiei indienilor, Yama este regele mortilor. Yama este cel dintai om, cel dintai muritor. Originile
sale sunt pe cat se poate de divine, avandu-l ca tata pe Vivasvant, Soarele. Zeul nu este numit numai Yama, el purtand mai multe denumiri in functie de regiunea in care este venerat. Astfel, este numit Ymir in Europa de Nord si Yima sau Manu in Iran.
Yama are si o sora, Yami, cu care s-a unit pentru a crea omenirea, fiind considerati cuplul creator. In India, in a cincizecea zi a Sarabatorii Lampilor, fetele isi invita fratii la masa, le pregatesc o baie calda si ii venereaza. Acesta este modul in care este comemorat primul cuplu uman.
Inainte de a devenei o zeitate in marea pleiada a zeilor indieni, Yama a fost de natura umana. Nu numai ca a avut natura umana, dar Yama a fost si cel dintai om, cel dintai care a cunoscut moartea, devenind prin urmare liderul celor raposati. El insusi sau unul dintre servitorii sai, vine pentru a-i lua pe cei care si-au terminat firul vietii. Nimic nu trebuie sa-l distraga de la aceasta sarcina. Si totusi, intr-o zi este absorbit de indeplinirea ritualurilor sacrificale si uita sa mai ia vreun muritor. Astfel omenirea se inmulteste peste masura, oamenii ajungand sa-i concureaza pe zei. Situatia revine la normal dupa incheierea ritualurilor respective.
Adorarea acestui zeu comporta mai multe forme, de-a lungul a sute de ani acestuia fiindu-i ridicate sculpturi, pictate tablouri, dar si ridicate numeroase versuri. Printre aceste scrieri se numara celebrele opere indiene Vedele in care se regaseste urmatorul fragment inchinat zeului Yama: El, ce a strabatut distante uriase si care pentru multi a aratat drumul, fiul lui Vivasvant, adunatorul de oameni, Yama regale, cinstiti-l cu ofrande! Yama cel dintai a gasit calea, pasunea cea buna de care nu vom mai fi lipsiti! Muritorii se nasc si isi urmeaza drumul acolo unde s-au dus si strabunii nostri.

Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   10/2/2011, 18:15

Dragostea in viata zeilor hindusi

Dragostea in viata zeilor hindusi


De foarte multe ori, India, tara in care se vorbesc numeroase limbi, in care traiesc foarte multi oameni, dintre care majoritatea credinciosilor sint hindusi (aproximativ 85 la suta din totalul populatiei), este numita patria contrastelor, patria minunilor. Sa luam de exemplu viata intima a zeilor hindusi, a zeitelor si a acolitilor lor, a fiintelor din ceruri pe jumatate zei, a eroilor mitologici, a sfintilor asceti intelepti. Aproape despre fiecare dintre aceste personaje enumerate se cunoaste ceva straniu. Daca unim toate aceste tablouri vom vedea ca in esenta toata viata panteonului hindus a fost patrunsa de dragoste si sex.


Cei mai populari zei la hindusi sau triada TrimurtiIn prezent, sint foarte cunoscuti zeii panteonului hindus epic, acea ierarhie a divinitatilor hinduse care a patruns o data cu marile opere indiene Ramayana si Mahabharata, opere care au o raspindire mondiala. In fruntea acestei multimi de zei se gasesc trei - Brahma, Vishnu si Shiva, care alcatuiesc triada divina hindusa Trimurti (iniconografia hindusa aceasta triada este zugravita sub forma unei fiinte cu trei fete).


Fiecare dintre ei are o sotie cu care alcatuiesc o pereche de zei cunoscuta: Brahma - Sarasvati, Vishnu - Lakshmi, Shiva - Parvati. Pe linga acestea insa mai au si alte sotii, prietene, iubite, o suita feminina sau masculina, slugi, muzicanti de curte, cintareti, dansatori. Fiecare dintre zeii principali avea armata sa, animalele sale de cursa (Brahma, zeul creator si parintele lumii, care s-a nascut din floarea de lotus, avea gisca sau lebada brahmanica; Vishnu, zeul aparator si protectorul a tot ceea ce este viu, era posesorul uliului Garuda; Shiva, distrugatorul si recreatorul lumii, avea taurul alb Nandin; zeului iubirii Kama avea un papagal), culoarea sa preferata (Brahma - rosu, Vishnu - negru, Shiva - cenusiu), obiceiurile sale, distractiile sale, fiecare avea raiul sau.Zeii erau ca oamenii, adulterul fiind foarte des intilnitFiecare zeu avea fii si fiice, copii adoptati, copii cu mame sau tati necunoscuti. Se stie ca copiii erau daruiti, schimbati, vinduti, dati cu imprumut, furati. Pentru a-si proteja urmasii, zeii stiau inca de atunci sa mute embrionul din pintecele unei mame in cel al alteia, dezorientindu-i in acest fel pe cei mai mari dusmani ai lor - demonii-asuri.


Printre personajele divine ale mitologiei indiene era foarte raspindit adulterul. Astfel, sotiile fiului lui Brahma traiau in acelasi timp si cu zeului tunetului Indra, si cu zeul focului Agni. Se intimpla ca sotiile sa plece de la sotii lor zeii; sotii se certau foarte tare, dupa care se impacau si din nou domnea iubirea.


Sotiile-zeite laudau de foarte multe ori una in fata alteia


calitatile de barbat ale sotului-zeu, fara sa se rusineze in comparatii si exprimari. In comunitatea zeilor era foarte raspindita rapirea logodnicelor si a sotiilor. Unele dintre fiintele divine se casatoreau cu muritori simpli. Zeii se imbatau din cind in cind impreuna, iar adesea isi dadeau unul altuia otrava. Totul se intimpla ca si la oameni.


Jocurile de iubire ale zeilor si zeitelor si ale acolitilor lor sint zugravite pe peretii multor biserici hinduse, desenele au dimensiunea unui om(foarte multe asemenea sculpturi in piatra se gasesc la Khadjuraho, Orissa, Tamilnada).Brahma avea relatii incestuoase cu fiica saRelatiile dintre zeii si zeitele principale sint ilustrate in numeroase legende, din care aflam ca Stapinul a tot ceea ce este viu, Brahma, sotul minunatei Sarasvati (aceasta este zugravita de obicei stind pe o floare de lotus intr-un sari deschis la culoare si cintind la un instrument specific indian, vina), avea de foarte multe ori relatii incestuale cu fiica sa, care a patruns in mitologie sub diverse nume, cum ar fi Vatch, Brahmani, Savitri si chiar Sarasvati.


Sarasvati, nefiind multumita din punct de vedere sexual de catre propriul sot, a creat-o dintr-o jumatate a corpului sau minunat pe zeita Gaiatri (care de asemenea era cunoscuta sub mai multe nume), de care Brahma s-a simtit imediat atras si, pentru a nu o pierde din vedere nici macar pentru o secunda, si-a creat patru fete (a inceput sa fie numit Cel cu patru fete).


Sarasvati, cea mai buna dintre mame, cea care ii ajuta pe cintareti sa isi creeze imnurile, era si zeita fluviilor, care (potrivit unei alte legende) a intrat sub pamint pentru a nu vedea decaderea obiceiurilor divine si pamintesti, iar in zilele noastre se varsa in fluviul Gange, acolo unde acesta se uneste cu Djamna.


Zeul Vishnu fermeca tinerele pastorite


Zeul Vishnu, in tinerete intruchipat in Krishna, fermeca sub infatisarea unui tinar zburdalnic ba negru, ba albastru inchis, ba lila sau violet nu numai pe tinerele pastorite - gopi, cu care se distra luind infatisarea unui pastor, dar si pe tinerele doamne in virsta, care erau atrase in jurul lui, parasindu-si treburile, sotul si copiii, imediat ce auzeau sunetul fluierului sau.


El le invirtea pe acestea pina la epuizare intr-un dans extatic, care simboliza unirea deplina a sufletului uman cu zeul. Iubita principala dintre pastorite era Radha, care astazi a devenit obiectul unui cult deosebit la unele secte.


In acest caz, dupa cum spun legendele, el avea o capacitate uimitoare chiar si pentru un zeu de a se gasi alaturi de sute de pastorite, dind nastere in acest fel unui sir numeros de urmasi care locuiau in India Centrala. Acest lucru nu l-a impiedicat sa mai aiba inca opt sotii. Dar principala si cea mai draga iubita a ramas Lakshmi (care in sens propriu inseamna fericire, frumusete).


Se crede, de asemenea, ca ea insasi s-a intruchipat in numeroasele sotii si iubite ale lui Vishnu, devenind pentru indieni idealul de femeie si sotie indiana, figura clasica a frumusetii indiene, adevarata zeita a fericirii si bogatiei. In raiul ceresc Vishnu este Vaikunthe, de unde izvoraste, potrivit credintelor hinduse, Gangele ceresc, prin niste porti minunate din aur si pietre pretioase.


Printre flori parfumate, Lakshmi sta pe un tron din aur si flori de lotus, in partea stinga a sotului divin mult iubit (adesea ea este zugravita pe coapsa lui stinga), cu fata stralucind de fericire. Mirosul uimitor de puternic, propriu numai ei, se simte la 800 de mile departare.


Shiva stapinea tehnica erotismului


Shiva, cel care recreeaza lumea dupa vointa sa, cel mai inalt stapinitor al Universului (atributul sau sint serpii si semilunele in par), este popular, ca si Vishnu, mai mult in sudul Indiei. Din cele mai vechi timpuri, exista un cult al fortei sale creatoare si al organului care da nastere copiilor.


Dezgolit pe jumatate, presarat cu cenusa sfinta si acoperit doar putin in jurul coapselor cu o bucata de piele de elefant, el este idealul celor care se dedau meditatiei si pocaintei, este aparatorul si invatatorul ascetilor.


Prima sotie a lui Shiva a devenit, potrivit legendelor, virtuoasa Sati, fiica unuia dintre creatorii omenirii - Dakshi. Sotiile lui au mai fost de asemenea Parvati, cea mai cunoscuta (in sens propriu inseamna cea de pe munte), Gauri (in sens propriu alba ca zapada sau fecioara).


In epos se da descrierea stapinirii de catre Shiva a tehnicii erotice. Astfel, in timpul unui act sexual cu Rudrani, sotia ingrozitorului zeu vedic al furtunii, la rugamintea celorlalti zei si temindu-se de nasterea unui urmas groaznic si puternic, Shiva prin forta vointei a reusit sa nu ejaculeze, ceea ce a produs revolta partenerei-zeita. Nemultumita Rudrani i-a blestemat minioasa pe toti zeii (cu exceptia zeului Agni, care nu era de fata) si i-a condamnat la infertilitate pentru totdeauna.


In eposuri si legende se intilnesc foarte multe date despre diverse momente erotice din viata zeilor si a sfintilor intelepti si de asemenea sint descrise metode erotice de care se foloseau fecioarele si femeile din ceruri. Este demn de remarcat ca in descrierile vietilor si traiului muritorilor simpli, care nu sint nici ei straini distractiilor sexuale, asemenea momente se intilnesc foarte rar.


Jocurile zeilor pe virful muntelui Kailasa


Mitologia indiana vorbeste despre faptul ca distractiile sexuale nu erau proprii numai triadei Trimurti, ci si celorlalti zei din panteon, dar si dusmanilor lor cunoscuti dintotdeauna - demonii, brahmanilor (casta superioara) si celor mai simpli locuitori.


Dansind pe virful muntelui Kailasa, spre bucuria sa si a sotiei, Shiva a adunat in jurul sau pe toata lumea. In acest timp, Indra il acompania la flaut, Brahma batea tactul la trei tambale, Sarasvati cinta la vina (instrument specific indian), Vishnu era la toba, iar Lakshmi cinta din gura. Fermecati de dansul ceresc si de orchestra zeilor, oaspetii beau bauturi din hamei, se inveseleau, inventau jocuri de dragoste.


Vishnu, potrivit legendei, lua figura unei fecioare minunate Mohini (in sens propriu cea care si-a iesit din minti, vrajitoarea) de care era fermecat Shiva. Atras de frumusetea ei nepaminteana, el o imbratisa cu putere pe Mohini-Vishnu, de unde se nastea un zeu, denumit dupa numele celor doi (Vishnu - Hari, Shiva - Hara) - Harihara. Nimfa Mohini, impodobita ca o femela elefant (aceasta este in India cel mai inalt ideal de frumusete), era din nou fermecata dupa aceea, de aceasta data de Brahma, astfel incit isi pierdea cunostinta. Dar cufundat in meditatie, marele zeu nu ii acorda prea mare atentie, trecind catre rai pe linga ea.


Pasionala Mohini isi venea in fire, ii parasea pe toti iubitii din ceruri, inceta sa mai manince si sa bea, se zvircolea. Atunci prietena sa, nimfa cereasca si curtezana Rambha, cunoscuta datorita iubirii sale fata de bogatie si priceperii sexuale deosebite, a sfatuit-o sa ii ceara zeului iubirii Kama (in sens propriu dorinta, dragoste) sa o ajute sa isi potoleasca pasiunea pentru dragoste.


Zeul dragostei a ajutat-o fara prea multa placere sa ajunga in cer la Brahma, unde, cu ajutorul unor dansuri ispititoare, l-a atras si l-a fermecat pe creatorul hindus. Dar el si-a revenit foarte repede din aceasta iesire necugetata si, dindu-i foarte multe bogatii, a indepartat-o de el, chiar daca ea a incercat de foarte multe ori dupa aceea sa il mai atraga intr-un joc de dragoste, atingindu-i usor miinile si hainele.Fiul si-a blestemat tatal sa savirseasca un incest


Inteleptul pe jumatate zeu Narada, care ii era fiu lui Brahma, a fost blestemat de tatal zeu pentru ca a refuzat sa ii urmeze sfaturile in ceea ce priveste casatoria. Narada a fost blestemat pentru vesnicie sa duca o viata simpla fiind tot timpul supus unor femei diferite. La rindul sau, fiul zeului, care avea mostenite unele capacitati ale locuitorilor din ceruri, a trimis asupra tatalui un blestem ca acesta sa simta atractie catre propria fiica, ceea ce l-a lipsit pe Brahma de multi adepti si sustinatori.


Asemenea zeilor erau si unii locuitori ai cerurilor care aveau origine pe jumatate sau chiar deloc divina, printre care se remarcau asurii - demonii ceresti, vrajitorii, rivalii si adversarii permanenti ai zeilor in panteonul hindus, care isi ocupau locul in straturile inferioare ale ierarhiei. Pe muntii sfintiti ei isi construisera niste palate foarte bogate.


Printre ei se numarau: rakshasii sau demonii, bhutii sau sufletele mortilor, pitacii sau diavolii, niste fiinte de sex feminin asemanatoare vrajitoarelor slave, kraviazii sau cei care se hraneau cu singe, care devorau trupurile in timpul incinerarii si multi alti demoni. De obicei, in mitologie ei exista fara nume, ei apar doar ca niste tipuri, numai foarte rar sint personificati, cum s-a intimplat de exemplu cu demonul Taraka, pe care dintre toti zeii nu a reusit sa il invinga decit fiul lui Shiva, Skanda.


Demonii aveau sotii si prietene, unii dintre ei locuiau cu familiile, asemenea oamenilor obisnuiti sau zeilor. Existau in acelasi timp si niste fiinte feminine care provocau rau, asemenea cunoscutei Arati. Nesatula si senzuala in acelasi timp, ea venea in fiecare noapte la barbatii paminteni care dormeau, se lipea de ei si le lua toata puterea.


Apsarii i-au invatat pe muritori nebunia dragostei


Printre personajele pe jumatate zei sau printre cele foarte apropiate de acestia, in mitologia hindusa, de o popularitate deosebita se bucurau apsarii - niste dansatori ceresti, nimfele, intruchiparile cetii, care s-au nascut din spuma apelor oceanului. Acestea nu se spalau cu apa curata, si nici zeii, nici demonii-asuri nu le luau sotiile, in ciuda frumusetii lor rapitoare, iar acestea ramineau femeile ceresti ale tuturor.


Potrivit Rigveda, apsarii au varsat asupra muritorilor simpli nebunia dragostei, iar curtezanele ceresti si dansatoarele i-au ademenit pe zei si pe sfintii intelepti. Pe linga numerosii apsari fara nume, in mitologia indiana exista si citeva asemenea personaje cunoscute, carora li s-au dedicat opere literare: Menaka, Mohini, Rambha, Pramlocha, Urvashi etc.


Urvashi, potrivit uneia dintre legendele mitologice, este fiica zeului Brahma, venerata pentru frumusetea ei deosebita, cea care atragea numerosi zei si sfinti intelepti. Intr-o alta legenda, ea facea parte din familia zeului Varun si a lui Mitra. Mitra a blestemat-o pe seducatoare, care a fost obligata sa traiasca pina la sfirsitul vietii pe pamint alaturi de un muritor pe nume Purupavasa, de la care a avut opt fii.


Apsara Tilottana se gasea in slujba neconditionata a zeilor. Din dorinta de a se distra, zeii i-au facut pe doi frati, Sundu si Upasundu, sa se indragosteasca de ea. In lupta finala pentru stabilirea celui care o va avea, cei doi frati s-au omorit unul pe altul.


Femeile semizeilor cu corp de sarpe au devenit sotii de paminteni


Despre numarul apsarilor exista foarte multe date - numarul lor variaza de la 20 la citeva sute de mii; acestia sint clasificati in foarte multe categorii, acest lucru fiind propriu culturii hinduse. O categorieaparte este constituita de apsarii care se gasesc in raiul razboinicilor morti, al celor care au cazut eroic pe cimpul de lupta.


Acestei lumi minunate ii apartin si naghi - semizei cu corp de sarpe si unul sau mai multe capete de om. Naghinele, sotiile lor, distinse printr-o frumusete nepaminteana, aratau aproape ca si femeile pamintene, de aceea au devenit foarte repede sotiile imparatilor paminteni si ale eroilor (in cele mai multe cazuri insa nu le-au adus fericirea in viata de familie).


Fiintele pe jumatate zei, iakshi, care in mitologia indiana erau de asemenea socotite copiii lui Brahma, erau niste tineri si tinere bine facute si puternice si indeplineau rolul de slugi si protectori ai bogatiilor zeului Kubera. De obicei, baietii erau binevoitori in relatiile cu oamenii. Fetele insa erau foarte adesea inclinate sa guste din carnea pamintenilor, ele violindu-i pe tinerii paminteni.


In mitologia indiana s-a amestecat totul: este greu sa intelegem acum cine este fiului unui zeu, cine este tatal, a cui este o fiica, cine este sotia, cine este mama cuiva. Insa tocmai in acest lucru consta specificul renasterilor si transformarilor hinduse, al reprezentarilor religios-filozofice despre lume

Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   10/2/2011, 18:16

Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Alexandra*
Designer
Designer
avatar

Zodia : Balanta
Mesaje : 2514
Stare de spirit : happy

MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   9/4/2011, 17:43

Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Zeii Hindusi   

Sus In jos
 
Zeii Hindusi
Sus 
Pagina 1 din 2Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Indira :: India :: Religia hindusa-
Mergi direct la: