Indira 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareMembriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Dansul Raas Dandiya

In jos 
AutorMesaj
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Dansul Raas Dandiya   24/2/2011, 16:57

RAAS sau Dandiya RAAS este o forma traditional de dans popular din Vrindavan, India, în cadrul careia sunt efectuate scene, care prezintă scene de Holi, şi dansul jucaus al lui Krishna si Radha. Împreună cu Garba, este dansul recomandat in seara de Navratri în vestul Indiei.

Originea cuvantului
Cuvântul "RAAS" provine din cuvântul sanscrit "Ras". Originile RAAS poate fi urmarit in timpurile vechi. Lordul Krishna efectua Rasa Lila "(Lila înseamnă dansul jucăuş al Lordului Krishna. Cuvântul" Lila ", de asemenea, se referă la lucrurile pe care Dumnezeu nu ca noi nu le intelegem pe deplin).

Forme de Raas

Există mai multe forme de RAAS, dar "Dandiya RAAS", efectuat în timpul Navaratri în Gujarat este forma cea mai populară. Alte forme de RAAS includ Dang Lila din Rajasthan în care numai un baston mare este folosit, şi "Rasa lila", din nordul Indiei. RAAS Lila şi RAAS Dandiya sunt similare. Unii considera chiar "Garba" ca o formă de RAAS, şi anume "RAAS Garba".
În Dandiya RAAS bărbaţi şi femeile danseaza în două cercuri, cu bastoane în mâinile lor. În vechime RAAS nu implica cantat mult, doar ritmul de Dhol era de ajuns. "Dandiya" sau bastoane, sunt aproximativ de 18 cm lungime. Fiecare dansator deţine două, deşi unele momente în care acestea sunt scurte de Dandiya vor folosi doar unul în dreapta. În general, într-un ritm de patru batai, partile opuse lovesc bastoanele in acelaşi timp, creând un sunet frumos .Un cerc merge in sensul acelor de ceasornic şi un altul invers acelor de ceasornic. În vest, oamenii nu fac cercuri complete, ci de multe ori sub formă de rânduri.

Originare ca dansuri devoţionale Garba, care au fost întotdeauna efectuate în onoarea lui Durga, aceasta forma de dans este, de fapt punerea în scenă de a luptei dintre Zeita şi Mahishasura, puternicul demon-rege, şi este poreclit Dansul Sabie . In timpul dansului, dansatori vâjnesc energetic pentru a-si muta picioarele şi braţele într-un mod complicat, coregrafiat în functie de muzica cu ritmuri diferite. Thedhol este folosit, precum şi instrumente de percuţie complementare, cum ar fi dholak, tabla si altele.
Bastoane (dandiyas) de dans reprezinta sabia Lui Durga. Femeile poarta rochii tradiţionale, cum ar fi choli colorate brodate, ghagra şi bandhani dupattas (haine tradiţionale), orbitoare cu munca de oglindă şi bijuterii grele. Bărbaţii poartă turbane speciale şi kedias, dar acest lucru variază regional.
Garba este efectuat înaintea Aarti (ritualde venerare) cum ar fi spectacolele devoţionale în onoarea zeiţei, în timp ce Dandiya se efectuează după acesta, ca parte a veselie. Bărbaţii şi femeile se alăture pentru RAAS Dandiya, şi, de asemenea, pentru Garba. Mişcări circulare de RAAS Dandiya sunt mult mai complexe decât cele ale Garba. Originea acestor spectacole de dans sau RAAS este Krishna. Astăzi, RAAS nu este numai o parte importantă a Navratri în Gujarat, ci se extinde la alte festivaluri în sine referitoare la si recolta culturilor , de asemenea. Mers de Saurastra sunt notate de a efectua RAAS cu energie extremă şi vigoarea
Când sclavi africani şi lucrători navei (care au fost musulmani) a ajuns pe coasta de Saurashtra, au adoptat RAAS ca al lorsi au utiizat tobe africane. În timp ce provine de la tradiţia hindusă, acesta a fost adoptat de către comunitatea musulmană ca Saurashtra. Cântaul intrat pe scena RAAS mai târziu. Iniţial, cele mai multe cântece au fost despre Lordul Krishna, dar cântece despre dragoste, lauda de razboinici care au luptat războaie galant, Durga Zeita, şi chiar musulmanis-au născut melodii RAAS . Este comun să crezi că RAAS trebuie sa fie rapid, doar că nu este cazul. Gratia şi mişcări lente sunt la fel de importante.
Exista alte forme unice de RAAS cum ar fi una în oraşul Mahuva unde oamenii lega o mana de o frânghie ce este atarnata sus şi stin un baston în cealalta mana. Acest lucru a fost strict în lauda Zeitei Durga. Dacă utilizaţi definiţie mai largă, chiar "Manjira" poate fi folosit pentru a face RAAS.
Oraşul Mumbai a dezvoltat propriul stil de Dandiya RAAS. Acum, în timpul Navratri oamenii utilizeaza Dandiya, dar o face mai mult ca un stil de dans liber.
Diferenţa între Dandiya şi Garba
Principala diferenţă dintre Garba şi spectacole de dans Dandiya este că Garba este efectuată înainte de Aarti (ritual de venerare) cum ar fi spectacolele devoţională în onoarea zeiţei Durga. Dandiya se efectuează după acesta, ca parte a veselie.
Garba se efectuează exclusiv de către femei, Pentru RAAS Dandiya bărbaţi şi femei se alătura . De asemenea, cunoscut sub numele de "Dansul de săbii", in timpr ce interpreţi utiliza o pereche de bastoane decorate cu multă culoare ca simboluri, iar miscari circulare de RAAS Dandiya sunt mult mai complexe decât cele de Garba.
Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Dansul Raas Dandiya   19/6/2011, 14:23

Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Bubbles.ZuZu
Raj/Rani
Raj/Rani
avatar

Zodia : Varsator
Mesaje : 11525
Stare de spirit : mereu zambareata

MesajSubiect: Re: Dansul Raas Dandiya   19/6/2011, 14:23

Sus In jos
http://indira.forumz.ro/
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Dansul Raas Dandiya   

Sus In jos
 
Dansul Raas Dandiya
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Indira :: India :: Hindi Dance-
Mergi direct la: